Jørgen Kelstrup

Fra KoldingWiki

Jørgen Kelstrup

Født: 25. januar 1913

Død: 27. november 1944

Ægtefælle:

Erhverv: Prokurist


Jørgen Kelstrup. Født 25-01-1913 i Kolding. Død 27-11-1944 Neuengamme, Tyskland.

Søn af manufakturhandler Holger Kelstrup og hustru Alma K. Dreyer.

Han fik mellemskoleeksamen fra Kolding Gymnasium. Kom i handelslære i Vejle. Aftjente sin værnepligt i Livgarden i 1933, og fortsatte derefter sin uddannelse i England. I 1940 indtrådte han i faderens virksomhed, Engelsk Beklædnings Magasin. Her blev han i 1942 prokurist.

Var medlem af modstandsbevægelsen i Kolding (efterretningstjenesten) samt muligvis tilknyttet den illegale bladgruppe, der udgav „Budstikken for Kolding og Omegn“. Jørgen blev arresteret d. 5-4-1944, og blev først ført til Staldgården i Kolding. Derefter kom han til at sidde i Vestre Fængsel, Horserød, Frøslev og Neuengamme, ligesom han kom på udekommando i Porta Westfalica. Jørgen blev syg med lungebetændelse, og døde under en sygetransport til Neuengamme d. 27-11-1944. Han blev kremeret i Neuengamme. En urne, der formentlig indeholdt hans aske (asken stammede fra den ovn, hvori han med sikkerhed blev kremeret), blev nedsat på Søndre Kirkegård i Kolding d. 25-01-1946.

Var aktiv spejder og medlem af Sct. Georgs Gilderne i Kolding.

Historikeren Henrik Skov Kristensen konkluderer i sin bog ”Gestapos fangelejre i Danmark” fra 2021, at såvel Jørgen Kelstrup som Poul Seidenfaden blev arresteret som følge af deres tilknytning til den engelske efterretningstjeneste SIS. Han har sammenholdt datoerne for deres arrestationer, indsættelse i Frøslevlejren og senere deportation til Neuengamme med viden om, hvilken Gestapo-afdeling, der behandlede deres sager. Ud fra dette konkluderer han, at de begge arbejdede for den engelske efterretningstjeneste SIS, der i Danmark blev ledet af den københavnske forretningsmand Aage Andreasen med dæknavnet ”R34”. Det er en antagelse, der virker meget troværdig. Stort set hele netværket af SIS-agenter i Danmark blev nemlig optrævlet af Gestapo i første halvdel af 1944, de pågrebne blev sendt til Frøslev-lejren d. 6. september og deporteret d. 15. september 1944.

Kilder og henvisninger