Helligkorsgade 18
Helligkorsgade 18, kendt som julemandens hus, er det ældste gavlhus i Kolding fra 1589.
Bygningshistorie
På døroverliggeren (oprindelig kaldes egetavle) over hoveddøren står teksent: "O here, wilt Du vort hos beware, da stard det for ald Frøct og Faare", oversat til nutids dansk: "O herre, vil du vort hus bevare, da står det for al frygt og fare. HI og DH 1589", hvorfor det antages at huset er opført i 1589. Der vides intet med sikkerhed om hvem HI og DH var, det meste man rigtigt kan sige, er at de mest sandsynligt har været et ægtepar. Det aldrig lykkes hverken lokalhistorisk interesserede eller historikere, at kunne fastslå hvem der har bygget huset.
Husets sidste faste beboer skomagermester P. Martin Møller blev i 1914 interviewet til Kolding Folkeblad, hvortil han fortalte at hans slægt havde "... boet (i huset red.) i hvert tilfælde, tilbage til aaret 1649, maaske lige fra huset blev bygget 1589, Kristian IV.s første regeringsaar. Paa husets gamle egetavle står "O here, wilt Du vort hos beware, da stard det for ald Frøct og Faare", årstallet 1589 og bogstaverne H.J. og D.H., der sikkert er forbogstaverne til ejerens og hans hustrus navne. Indtil 1649 ejedes huset af Jørgen Hansen, højst sandsynligt skal H.J. derfor sige "Hans Jørgensen", måske Jørgen Hansens Faber. Jørgen Hansen er den ældste, der kan påvises af P. Martin Møllers slægt".
Møllers påstand har dog ikke kunnet bekræftes fuldstændigt, i en af artiklerne fra Koldingbogen 2007 kom det frem, at den ældste beboer der kendes til i huset, var købmand og rådmand Hans Markussen, der sammen med hans hustru Anne Bertelsdatter fra Eltang og deres børn, boede i huset i årene 1649 til 1668. Hans Markussen og hans hustru er i kirkebogen noteret for 10 børn i årene 1642 til 1659, det antages dog at de fleste er døde som små eller af de pestepidemier, der rasede i Kolding i årene 1654 og 1657-1659. Efter Karl-Gustav krigen, hvor Kolding var blevet hærget af fremmede tropper og udplyndret, synes det at være gået Hans Markussen dårligt at han har taget arbejde som styrmand, han døde i 1668. Hustruen flytter sandsynligvis omkring samtidig med at hun i juli 1670 gifter sig på ny med Hans Oddersted, der ifølge skattebogen fra 1662 boede i et hus længere nede af Helligkorsgade.
Det siges at der frem til 1915 boede især skomagere i huset. Af dem kendes skomagermester Jakob Møller, der overtog huset i 1813 fra Jens Borchs enke Ida Margrethe. Den sidste skomagermester i huset, var skomagermester P. Martin Møller, søn af fornævnte Jacob Møller, han overtog sammen med broren huset i 1881, og senere fra 1902 boede P. Martin Møller selv i huset indtil han døde i 1915.
Huset blev angiveligt under slaget ved Kolding i april 1849 ramt af en kanonkugle, der stadig kan ses på husets bagside.
I 1915 sørgede et konsortium bestående af kæmner I.O. Brandorff, guldsmed Holger Kyster og konsul Ræder for, at huset blev restaureret, og de indrettede det til 4 mindre lejligheder. I 1937 overtog Kolding Kommune huset, og der blev indrettet kontor til Kolding Turistbureau i stueetagen, ligesom der blev indrettet museum. Turistbureauet flyttede til større lokaler ved Akseltorv i 1992. I dag udlånes det til kunstudstillinger og lignende, og siden 2006 har der været afholdt julestuer i huset, hvorfor det har fået kaldenavnet Julemandens hus. Huset er fredet.
Den sidste faste beboer af huset var skomagermesteren Møller, i 1939 blev det dog igen benyttet til indlogering. For at varetage ro og orden blandt de indkvarterede soldater i Kolding i september det år, ankom der et ”Ordenspoliti” til militærets rådighed, bestående af 7 gendarmer. Gendarmer blev indlogeret i det gamle borgerhus, hvor turistforeningen ellers havde til huse. I det gamle hus måtte gendarmerne hverken ryge eller tænde petroleumsovne.
Litteratur og kilder
- Koldingfamilier i 1600-tallet, artikel af Villy Rasch (2007), Koldingbogen 2007
- Niels Jacobsen: En gammel borgergård i Kolding, Byrådsbogen 1942-43
- Kolding Stadsarkiv: Saglig Samling 46.4 Helligkorsgade 18.
- Realregisteret, Kolding Byfoged, åbner på Statens Arkivers hjemmeside
- Indlæg om soldaterne i Kolding september 1939, fra krigendagfordag.dk
Genforenings- og Grænsemuseet • Geografisk Have (Kolding Miniby) • Graffiti Tunnelen • Harteværket • Helligkorsgade 18 • Kolding Politimuseum • Koldinghus • Kongeåmuseet • Landbomuseet • Museum Kolding • Skamlingsbanken • Sygeplejehistorisk Museum • Trapholt