Trapholt

Fra KoldingWiki

Ejendommen Trapholt var oprindelig sommerhus for tandlæge Gustav Lind. Han stammede fra Koldingegnen, men fik en stor karriere i Amsterdam som tandlæge med mange berømtheder som patienter. Midt i 1930erne opkøbte han store arealer i Strandhuse, anlagde et haveanlæg tegnet af C. Th. Sørensen og opførte i 1934 en funkisvilla tegnet af sin mangeårige samarbejdspartner, den hollandske arkitekt A. P. Smits.


Under 2. verdenskrig besluttede Gustav Lind sig til at flytte tilbage til Danmark, og han ombyggede den tidligere sommerbolig til en helårsvilla og satte stråtag på bygningen. Huset stod færdigt i 1945. De øvrige stråtækte bygninger er flyttet fra flere bondegårde mellem Fredericia og Kolding. Gustav Lind anlagde nu også en stor æbleplantage med ca. 12.000 frugttræer omkring Trapholt. Plantagen fik navnet “Trappergården”. Det blev tandlægens hovedbeskæftigelse at bestyre den efter hjemkomsten til Danmark. Enkelte af æbletræerne står stadig bag den hvide mur til venstre for indgangen til Trapholt.


Da Gustav Lind blev ældre, blev æbleproduktionen indstillet, og spørgsmålet var, hvad der skulle ske med ejendommen, da han og hans kone ikke havde børn. Det endte med, at Gustav Lind skænkede sin ejendom til Kolding Kommune, og Kolding Kunstforening skænkede sin samling af kunstværker til et kunstmuseum, som Kolding Kommune påtog sig at opføre på grunden. Det var dog ikke uden problemer. Først 1. juli 1981 blev Kolding Kunstforenings samling overdraget til Kunstmuseet Trapholt. Gustav Lind døde i 1984, så han nåede ikke at se indvielsen af museet i 1988. Arkitekt på byggeriet var professor Boje Lundgaard. 1994 skete der en stor udvidelse med møbelmuseum, udstillingssal og Trapholtmuren. Den sidste er en landskabsskulptur skabt af kunstneren Finn Reinbothe.


Litteratur og kilder

  • Sven Jørn Andersen: Bogen om Trapholt, 1997. K.E. Reddersen: Trapholtfondens 25-årige virke, Koldingbogen 1997.
  • Edin Kjær: Kolding Kunstforening og Trapholt 1972-1981, Koldingbogen 2007.