Gunhild Due

Fra KoldingWiki

Gunhild Damgaard Due

Gunhilddue.jpg
Politiker Gunhild Due. Fotograf: Peter Thastum

Født: 18. maj 1929

Død: 27. marts 2021

Ægtefælle: Henry Due

Erhverv: Politiker

Gunhild Due var medlem af Socialistisk Folkeparti, byrådsmedlem i Kolding 1978-1989 og medlem af folketinget fra 1964-1971.

Barndom og ungdom

Gunhild Due blev født den 18. maj 1929 i Torup sogn, Langå kommune til Gravers Thorvald Sørensen og Sine Dagny Damgaard Jensen. Faren havde et husmandssted og familien blev stærkt påvirket af krisen i 1930erne, så Gunhilds opvækst var hård. Som 13-årig blev hun sendt ud og tjene på trods af at mellemskolen havde anbefalet, at hun kom i realskole. Det var der i mellemtiden ikke råd til familien og Gunhild blev sendt ud som tjenestepige. Gunhild var bitter over ikke at kunne fortsætte sin uddannelse og samtidig var arbejdet hårdt. Kort før hendes 19-års fødselsdag blev hun gift med Henry Due, som havde været karl på en af de gårde, hvor Gunhild havde været ude og tjene og året efter kom den første af parrets tre børn.

Livet som landarbejderkone

Gunhild og Henry flyttede ind i et landarbejderhus ved Kolding uden rindende vand. Gunhilds hverdag kom derefter til at bestå af pasningen af børn og bøvlet med at holde hus. Henry kom for egnen og udover arbejdet var han engageret i flere foreninger. Gunhild var ny på egnen og til at starte med var hun kun engageret i Dansk Kvindesamfunds afdeling i Kolding.

En dag kom hun forbi Svarres antikvitetshandel i Slotsgade, hvor hun købte fire bind af Oehenschlägers værker. Gunhild købte dem og i løbet af det næste stykke tid begyndte hun at læse de kendte danske guldalder værker. Ved Svarres 50 års fødselsdag blev han interviewet til Kolding Folkeblad og fortalte i den forbindelse om nogen af hans interessante kunder. Her nævnte han Gunhild, som han i løbet af et par år havde opbygget et godt forhold til. Journalisterne øjnede en god historie med den belæste landarbejderkone. Efterfølgende blev artiklerne publiceret og Gunhild begyndte at for henvendelser fra husholdningsforeninger, om hun ikke kunne holde foredrag om hendes læsning. Det ledte videre til optrædener i radio og på tv. Fra 1958 havde hun derfor virke som foredragsholder i foreninger, radio og fjernsyn.

Politiske karriere

Gunhild meldte sig ind i Socialdemokratetiet og var medlem frem til 1958, hvor hun og hendes mand meldte sig ind i det nystiftede Socialistisk Folkeparti. De mente ikke, at Socialdemokratiet i Kolding havde været loyale nok i forbindelse med landarbejderstrejken, så det nystiftede parti blev budt velkommen.

Gunhild blev medlem af SFs lokalbestyrelse og det var egentlig ikke ment som andet end en lokalankring. Men i 1960 vælger partiet at sende hende videre til SFs hovedbestyrelse. Her blev hun kendt af partiets ledelse og opfordret til at stille op til det næste folketingsvalg. Gunhild fik tildelt Kolding-Vonsild kredsen. Gunhild trak mange stemmer til og ved Folketingsvalget i 1964 blev hun valgt ind. Gunhild var glad for det politiske arbejde. I begyndelse lavede hun mest socialpolitik, men senere blev det kulturpolitikken, som vandt hendes gode arbejde. Hun blev medlem af Det Kongelige Teaters Tilsynsråd og var med til at stifte Statens Kunstfond. Sidstenævnte medvirkede at hun fik tildelt Dansk Kvindesamfunds Mathildepris. Gunhild valgte ikke at stille op ved Folketingsvalget i 1970. Hunfortsatte sin skribentvirksomhed og stillede kort efter op til byrådet i Kolding, hvor hun sad i 12 år.

I Kolding Byråd sad hun i første valgperiode i Udvalget for Kulturelle Anliggender og og Havneudvalget. Derudover sad hun i Skolekommissionen og flere skolenævn. I 1982 blev pladsen i Havneudvalget udskiftet med en i Økonomisk Udvalg og beskæftigelsesudvalget. Fra 1986 sad hun i Teknisk Udvalg, Byplanudvalget og Kulturudvalget. Derudover sad hun i kortvarige perioder i planlægningsudvalget og forsyningsudvalget. Også i byrådspolitikken blev Kulturudvalget hendes favorit udvalg. Her fik hun indflydelse på både Koldinghus' restaurering og etableringen af Kunstmuseet Trapholt

Litteratur og Kilder

  • L350 Interview med Kolding Stadsarkiv 1999
  • JydskeVestkysten: Mindeord over Gunhild Due af Johannes og Palle Due, 30. marts 2021.
  • https://www.ft.dk/medlemmer/fhvmf/g/gunhild-due
  • Kvindelige lokalpolitikere i Kolding 1909-2005, skrevet af historiestuderende ved Syddansk Universitet, Kolding. Redigeret af Mogens R. Nissen. Udgivet som webpublikation af Kolding Stadsarkiv, 2009 på http://www.koldingstadsarkiv.dk