Riis Toft Skole

Fra KoldingWiki
Skolen kort efteropførelsen, 1936. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.
Riis Toft Skole efter branden, 10.11. 1975. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Kolding Kommune besluttede i 1930 efter mange års pres på Pige- og Drengeskolen i bymidten, at byen måtte have en ny skole. 30ernes krise gjorde imidlertid, at byggesagen trak ud, og først i marts 1936 stod skolen færdig. Skolens arkitekt var Jens Th. Rolver, der var død i 1934.

Bygningen, der havde plads til ca. 500 børn, bestod af en hovedbygning med 16 klasseværelser og en selvstændig gymnastikbygning.

Under besættelsen blev skolen i 1944 beslaglagt af tyskerne, der resten af krigen brugte den til lazaret. I den periode modtog eleverne undervisning i en række lokaler rundt omkring i byen. I 1975 måtte eleverne igen rykke ud af skolen, denne gang pga. en voldsom brand, der ødelagde loftsetagen. I næsten et år derefter holdt skolen til på det gamle Kolding Gymnasium på Nicolaiplads. Gymnasiet var på dette tidspunkt netop flyttet til Skovvangen.

Den ombyggede Riis Toft Skole åbnede dørene igen 9. august 1976, men kun 12 år senere var det endegyldigt slut. Elevtallet dalede i firserne, og en eller flere af byskolerne skulle nedlægges. Under store protester fra forældrene blev Riis Toft Skole lukket i 1988.

Blandt skoleinspektører kan nævnes: C.D. Nygaard.

Litteratur og kilder

  • Anders Malling Aaboer, Birgitte Dedenroth-Schou og Jens Åge S. Petersen: Folkeskolen i Kolding fra 1814 til i dag, Kolding Stadsarkiv, 2004.