Riis Toft Skole


Kolding Kommune besluttede i 1930 efter mange års pres på Pige- og Drengeskolen i bymidten, at byen måtte have en ny skole. I maj 1930 anmodede Skolekommissionen og Skoleudvalget om at få en grund stillet til rådighed i Riis Toft og et beløb til udskrivelse af en arkitektkonkurrence blandt byens arkitekter på en skolebygning til ca. 600 børn. I marts 1931 havde bedømmelseskommitéen valgt det forslag, som arkitekt Jens Th. Rolver havde fremsendt. Sagen om valg af arkitekt kom i Byrådet, hvor et flertal stemte for Rolvers projekt, mens et mindretal på fem foretrak arkitekt Ernst Petersens forslag.
1930'ernes krise gjorde imidlertid, at byggesagen trak ud. Opførelsen af skolen blev påbegyndt i september 1934 og den kunne indvies den 28. marts 1936. Fire dage senere blev den taget i brug. Arkitekt Rolver nåede aldrig at se det færdige resultat, idet han døde få måneder efter byggeriets start. Bygningen, der havde plads til ca. 500 børn, bestod af en hovedbygning med 16 klasseværelser. Skolen blev fællesskole for drenge og piger.
Riis Toft Skole blev beslaglagt af den tyske værnemagt d. 11. marts 1944, der benyttede skolen som lazaret. Skolen blev først frigivet d. 1. september 1945. I denne periode modtog eleverne undervisning i en række lokaler rundt omkring i byen.
Skolen fik opført en ny gymnastikbygning i 1955 - der var rejsegilde i oktober 1954. Arkitekten bag var Sigurd Madsen.
Natten til d. 11. november 1975 måtte eleverne igen rykke ud af skolen - denne gang pga. en voldsom brand, der ødelagde loftsetagen. Det var formentlig et askebærer, der var blevet tømt i en papirkurv efter aftenskoleundervisning i et formningslokale. Branden blev opdaget kort før midnat. Den bredte sig hurtigt i lokalet, og ilden løb op ad tagkonstruktionens spær og bredt sige herfra til hele hovedbygningens tagetage. I næsten et år derefter holdt skolen til på det gamle Kolding Gymnasium på Nicolaiplads. Gymnasiet var på dette tidspunkt netop flyttet til Skovvangen.
Den ombyggede Riis Toft Skole åbnede dørene igen 9. august 1976, men kun 12 år senere var det endegyldigt slut. Elevtallet dalede i 1980'erne, og en eller flere af byskolerne skulle nedlægges. Prognoserne sagde, at Riis Toft Skole i midten af 1990'erne ville stå med lidt over 250 elever, og det var for lidt for en byskole. Under store protester fra forældrene blev Riis Toft Skole lukket i 1988. Eleverne skulle efterfølgende fordeles på Sdr. Vang Skole, Bakkeskolen og Aalykkeskolen.
Skolebygningen stod tom de følgende fem år. Herefter blev den renoveret og ombygget til en ny børnehave til 80 børn, en skoletandklinik, lokaler til kommunens uddannelsestjeneste og 26 undervisningslokaler samt administration og koncertsal til Kolding Musikskole.
Blandt skoleinspektører kan nævnes: C.D. Nygaard og Bo Winther.
Litteratur og kilder
- Anders Malling Aaboer, Birgitte Dedenroth-Schou og Jens Åge S. Petersen: Folkeskolen i Kolding fra 1814 til i dag, Kolding Stadsarkiv, 2004.
- Peder Hansen - Kolding Musikskole gennem fire årtier, Koldingbogen 2008.
- Randers Dagblad - 11-11-1975.