Socialdemokraterne

Fra KoldingWiki
Version fra 21. feb 2020, 15:38 af Billy (diskussion | bidrag) Billy (diskussion | bidrag) ({{Politiske partier}})
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)

I 1871 stiftedes Den Internationale Arbejderforening for Danmark som en underafdeling af Den Internationale Arbejderforening (Første Internationale) for at fremme arbejderklassens forhold generelt. Partiet hed i perioden 1878-1965 Socialdemokratisk Forbund, herefter Socialdemokratiet i Danmark indtil 2002, hvor partiet skiftede navn til Socialdemokraterne.


I 1880’erne blev der oprettet arbejdersammenslutninger i de større provinsbyer, og Socialdemokratisk Forbund i Kolding blev stiftet ved et møde på Alhambra den 7. august 1886 på initiativ af typograferne H. J. Nielsen-Kolding og Ditlev Thaanum samt formanden for typograferne i Kolding, Peter Hvidtfeldt. Forbundet havde fra begyndelsen 45 medlemmer, hvoraf bl.a. formanden Peter Hvidtfeldt, direktør for Kolding Folkebank C. Busse og redaktør for Kolding Folkeblad Enevold Sørensen også var medlemmer af Venstre. Dette skyldtes, at både Socialdemokratisk Forbund og Venstre i slutningen af det 19. århundrede kæmpede for demokratiske og politiske rettigheder mod konseilpræsident Estrups Højrestyre.


I 1897 fik socialdemokraterne deres eget ugeblad, Socialdemokratisk Ugeblad for Kolding og Omegn der i 1899 blev afløst af dagbladet Kolding Social-Demokrat.

Foreningen Socialdemokratiet i Kolding blev nedlagt den 30. oktober 2004 og videreført i en ny forening under navnet Socialdemokraterne i Kolding, Christiansfeld, Vamdrup og Lunderskov kommuner.

Socialdemokratiet har været repræsenteret i Kolding Byråd siden 1906.

Socialdemokratisk Ungdomsforenings stiftede afdeling i Kolding i 1908, denne brød dog omkring 1. verdenskrig ud af socialdemokratiet. Efterfølgende stiftes i 1920 som Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Formænd for Socialdemokraterne i Kolding

Henvisninger