Saxildhus Konditori

Fra KoldingWiki
Det Nyopførte Saxildhus, ca. 1905-1906. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.
Saxildhus med Bertram Knudsens konditori og fortovsrestaurant, 1960. Kolding Stadsarkiv, Fotograf. N. N.

Bygningen var opført af murermester H. Nielsen. Ejendom fik navnet 'Saxildhus' fordi grunden lå i herredsfoged Saxilds have.

Konditoriet er grundlagt i 1905 af Bertram Knudsen, der var søn af toldassistent C. L. Knudsen. Efter læretid hos P. Sørensen blev han videreuddannet i København og på en Amerikabåd.

Bertram Knudsen begyndte i det små på Banegårdspladsen, hvor han lejede lokaler i den nyopførte Saxildhusbygning fra november 1905. Han fik stor succes takket være god kvalitet og god service kombineret med et stort forretningstalent, og i 1919, da Banegårdspladsen blev udvidet, bekostede han et bredt fortov foran konditoriet, der nu også var blevet restaurant, så han kunne få gang i udendørsservering om sommeren. I 1930 havde han 20 mennesker beskæftiget, og fremgangen fortsatte også med hoteldrift.

Da Bertram Knudsen døde i 1954, var Saxildhus Konditori landskendt for sine fremragende flødekager, kransekage, der blev indpakket i træ-æsker til forsendelse og gavebrug, og hjemmelavet chokolade i sølv- og guldæsker. Hans slogan "Det er smø´ret, der gør´et" dækkede over, at der på Saxildhus aldrig blev brugt margarine, og marcipanmassen var af speciel god kvalitet og altid fra Odense Marcipanfabrik.

I 1950 omdannedes virksomheden til et aktieselskab, Bertram Knudsen & Søn A/S. Sønnen Stig var død ved en trafikulykke i 1935. Efter Bertram Knudsens død gik det langsomt ned ad bakke for virksomheden. En turbulent periode sluttede med, at bygmester Per Glerup i 1976 købte bygningen. Han fortsatte selv hoteldriften, mens bageriet blev forpagtet ud. Det lukkede i 1988 og erstattedes af en pub, der lukkede i 2012. Der var senere to restauranter i bygningen, som begge var forpagtet ud. I 2004 blev bygningen, der oprindelig stod i røde mursten, malet hvid.

Litteratur og kilder

  • P.A. Høy: Saxildhus Conditori. 1905-1945. 40 Aars Udvikling, 1945.
  • Jens Erik Lebech: Saxildhus Konditori, Koldingbogen 1994.
  • Gerda Sørensen: Mine 22 år på Saxildhus, Koldingbogen 2005.
  • Birgitte Dedenroth-Schou: Det er smør´et, der gør´et. Saxildhus og Koldings andre konditorier i Kaffe og kage, te og chokolade, Museet på Koldinghus, 2007.
  • Kolding Stadsarkiv: Saglig Samling 64.909 Saxildhus.