Saxildhus Konditori

Fra KoldingWiki
Det Nyopførte Saxildhus, ca. 1905-1906. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.
Saxildhus med Bertram Knudsens konditori og fortovsrestaurant, 1960. Kolding Stadsarkiv, Fotograf. N. N.

Konditoriet er grundlagt i 1905 af Bertram Knudsen, der var søn af toldassistent C. L. Knudsen. Efter læretid hos P. Sørensen blev han videreuddannet i København og på en Amerikabåd.

Bertram Knudsen begyndte i det små på Banegårdspladsen, hvor han lejede lokaler i den nyopførte Saxildhusbygning fra november 1905. Han fik stor succes takket være god kvalitet og god service kombineret med et stort forretningstalent, og i 1919, da Banegårdspladsen blev udvidet, bekostede han et bredt fortov foran konditoriet, der nu også var blevet restaurant, så han kunne få gang i udendørsservering om sommeren. I 1930 havde han 20 mennesker beskæftiget, og fremgangen fortsatte også med hoteldrift.

Da Bertram Knudsen døde i 1954, var Saxildhus Konditori landskendt for sine fremragende flødekager, kransekage, der blev indpakket i træ-æsker til forsendelse og gavebrug, og hjemmelavet chokolade i sølv- og guldæsker. Hans slogan "Det er smø´ret, der gør´et" dækkede over, at der på Saxildhus aldrig blev brugt margarine, og marcipanmassen var af speciel god kvalitet og altid fra Odense Marcipanfabrik.

I 1950 omdannedes virksomheden til et aktieselskab, Bertram Knudsen & Søn A/S. Sønnen Stig var død ved en trafikulykke i 1935. Efter Bertram Knudsens død gik det langsomt ned ad bakke for virksomheden. En turbulent periode sluttede med, at bygmester Per Glerup i 1976 købte bygningen. Han fortsatte selv hoteldriften, mens bageriet blev forpagtet ud. Det lukkede i 1988 og erstattedes af en pub, der lukkede i 2012. Der er to restauranter i bygningen, som begge er forpagtet ud. I 2004 blev bygningen, der oprindelig stod i røde mursten, malet hvid. Huset hed Saxildhus fordi grunden lå i herredsfoged Saxilds have.


Litteratur og kilder

  • P.A. Høy: Saxildhus Conditori. 1905-1945. 40 Aars Udvikling, 1945.
  • Jens Erik Lebech: Saxildhus Konditori, Koldingbogen 1994.
  • Gerda Sørensen: Mine 22 år på Saxildhus, Koldingbogen 2005.
  • Birgitte Dedenroth-Schou: Det er smør´et, der gør´et. Saxildhus og Koldings andre konditorier i Kaffe og kage, te og chokolade, Museet på Koldinghus, 2007.
  • Kolding Stadsarkiv: Saglig Samling 64.909 Saxildhus.