Bertram Knudsen

Fra KoldingWiki
Betram Knudsen og Fru Jenny i privaten, ca. 1940. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Bertram Knudsen (1881-1954) var koldingenser, født i 1881. Han lærte bagerfaget hos bagermester P. Sørensen i Søndergade, hvorefter han forsatte sin uddannelse på en Amerikabåd, hos bagermester Holst i København og på Skovshoved Dampbageri. Her traf han Jenny Johansen, som han blev gift med.

Bertram Knudsen havde planlagt, at han ville etablere sig i København, men under et ophold hos forældrene i Kolding, så han bygningen Saxildhus under opførelse og besluttede sig for at leje sig ind i den 1905. Året efter åbnede han også en forretning i Helligkorsgade 11.

I begyndelsen bestod Saxildhus Konditori kun af en butik med et vindue, et lille konditori med mahognimøbler og en lille thesalon i kinesisk stil med bambusmøbler. Personalet bestod i starten foruden ægteparret selv af en serveringsdame, en bagersvend og et bybud, men ret hurtigt voksede konditoriet både i omfang og i personale. I 1930 var der ansat 10 mand i bageriet, 7 damer i hovedforretningen og 3 damer i filialen i Helligkorsgade.

Bertram Knudsen gik ikke på kompromis med kvaliteten i sine produkter. Han brugte aldrig margarine - derfor det kendte slogan ”Det er smør´et, der gør´et”. Kun marcipan fra Odense Marcipanfabrik specielt fremstillet til Saxildhus blev anvendt. Hans mange forskellige typer af kager blev enten indtaget i konditoriet eller taget med hjem til eftermiddagskaffen. Kong Christian 10. og Simon Spies var blandt dem, der rekvirerede kager og chokolade fra Saxildhus.

Bertram Knudsen optog sin søn Stig i firmaet i 1933, men to år efter omkom han ved en bilulykke. Til minde om sønnen skænkede han Johannes C. Bjergs skulptur ”Skildpaddens Amorin” til Kolding by i maj 1943. Den stod tidligere foran Saxildhus.

Bertram Knudsen købte i 1942 det tidligere Hotel Royal ud mod Jernbanegade med overtagelse i 1950 og omdøbte hotellet til Hotel Saxildhus. I 1950erne udvidedes og ombyggedes fortovsrestauranten, så der kunne sidde 200 mennesker, og i sommersæsonen var personalet nu oppe på 160 mennesker.

Bertram Knudsen døde i 1954 73 år gammel, kun 14 dage efter sin hustrus død. Efter deres død blev Saxildhus aldrig det samme. I 1960erne var det især chokoladesalget ved juletid, der gav overskud, men omkring 1970 var forretningen forgældet. Efter en turbulent lukkeperiode blev bygningen i 1976 solgt til bygmester Per Glerup, og der har ikke været udsalg af kager fra Saxildhus siden 1988. (Kolding Stadsarkiv).


Litteratur og kilder

  • Jens Erik Lebech: Saxildhus Konditori, Koldingbogen 1994.
  • Gerda Sørensen: Mine 22 år på Saxildhus, Koldingbogen 2005.
  • Kolding Stadsarkiv: Saglig Samling 99.4 Knudsen, Bertram. 64.909 Saxildhus.