Kolding Flyveklub

Fra KoldingWiki
En af de første flyvninger med svævefly i Kolding Flyveklub, formentlig på marken ved Spjarup, ca. 1940. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Klubben blev stiftet 9. februar 1937 som Kolding Svæveflyveklub af bl.a. Willy Chr. Jensen, Gunnar Jensen og Ole Johansen. Året efter var man klar til at flyve i et hjemmebygget fly ”Unionens skoleglider”, tegnet af Carl Johansen. Kort før besættelsen ændrede klubben navn til Kolding Flyveklub, men det var forsat kun svævefly man gjorde brug af.

Efter en noget omtumlet tilværelse under besættelsen, hvor det bl.a. fra 1944 blev forbudt at flyve, indledtes en lang periode, hvor man fra 1947 til slutningen af 1963, med få afbrydelser, fløj fra Vandel Flyveplads. Langsomt begyndte også motorfly at være en del af klubben. I ti år, fra 1958 og frem til 1968, var der således ved siden af svæveflyveafdelingen også en afdeling for motorfly.

Efter mange år ved Vandel Flyveplads skiftede man i 1964 til den gamle Vamdrup Flyveplads, men i 1969 blev et stykke jord købt i Gesten Kær nord for Vejen (Gesten Kærvej 7), og her holder klubben stadig til.

Flyene, som klubben har benyttet, har forandret sig meget gennem tiden og undergået en stor udvikling. Fra i 1946 at være konstrueret af rør, træ og beklædt med lærred blev det første glasfiberfly taget i brug i 1975. De fly, klubben benytter i dag, er hovedsageligt lavet af glasfiber. Fra klubben deltog Eli Andersen fra Diesella i det første Danmarksmesterskab i 1951 i Vandel. Ulykkeligvis døde Eli Andersen i maj 1960 i et flystyrt på vej hjem efter et flyvestævne i Nakskov. Kolding Flyveklubs første Danmarksmester var Ole Borch i 1972.(Kolding Stadsarkiv)


Litteratur og kilder

  • Eddie Troelsgaard: Kolding Flyveklub 75 år, Koldingbogen 2012.