Hartvig Wulff Meyer

Fra KoldingWiki

Hartvig Wulff Meyer

Født: 06. juni 1812

Død: 13. oktober 1887

Ægtefælle: Esther Cohn

Erhverv: Købmand


Hartvig Wulff Meyer blev født den 6. juni 1812 i Kolding til købmand Wulff Meyer og Sara Salomone Cohn. Hartvig Wulff Meyer bliver udlært som handelsmand i Fredericia. I 1834 løser Hartvig borgerskab i Kolding som købmand og starter en mindre manufakturforretning i Østergade, matrikelnummer 356. Hartvig brugte dog meget af tiden som omrejsende købmand i Koldings omegn og handlede med egnens bønder. Sortimentet blev derfor hurtigt udvidet til at omfatte isenkram, støbegods, avlsredskaber og maskiner, musikalske instrumenter og også en del ejendomme.


Af nogle af de ejendomme, som der kendes til, er der blandt andet et kalkværk på Fredericiavej, Slotsmøllen, Marielundsskoven og bygningerne ved Sølyst.


I 1851 var Hartvig Wulff Meyers manufakturforretning med som en af de 18. manufakturforretninger, der oprettede Manufakturhandlerforeningen, der dog kun bestod i tre år, før foreningen gik i stykker under voldsomme uenigheder på grund af konkurrencen mellem medlemmerne. Foreningen blev genoprettet i 1870 efter ønske af Hartvig Wulff Meyer og ved beslutning af den 7. december 1871 blev denne forening udvidet til en almindelig handelsforening ved navn Kolding Handelsforening I 1857 er han medstifter af Kolding Laane- og Diskontokasse. Han var mangeårigt medlem af bestyrelsen og blev også direktør for banken. Blandt andet sad han der under pengekrisen i 1857, hvor han stillede personlig garanti for en del af det lån på 36.000 rigsdaler, som Kolding måtte tage.


Hartvig Wulff Meyer var medunderskriver af den hemmelige adresse til Kongen i august 1864 om særligt hensyntagen til Kolding ved grænsedragningen efter nederlaget i 1864.


I slutningen af 1870erne flytter Hartvig Wulff Meyer og hans familie til København bortset fra tre børn, der bliver i Kolding i nogle år, før de tilslutter sig familien i København. Han dør den 13. oktober 1887 i København. Hans kone, Esther, døde nogle måneder i forvejen.

Esther og Hartvig fik syv børn:

  • Juliette Meyer født i 1837 blev i 1863 gift med Adolph Goldschmidt. Goldschmidt havde forretning i Kolding, men parret flytter senere til København
  • Charlotte Meyer født 1839 blev i 1877 gift med Benjamin Goldmann, som drev manufakturforretning i Stockholm og senere flytter til København.
  • Leopold Hartvig Meyer født 1843 blev i 1852 gift med Cecilie Israel. Leopold var ført købmand i Kolding i og flytter i 1888 til København og driver eksportforretning med fisk.
  • Meyer Wilhelm Meyer født 1845 blev 1875 gift med Sophia Augusta Warburg. Han drev smørforretning i Kolding og flytter senere til København.
  • August Hartvig Meyer født 1856 blev gift med Betty Sofie Salomon. Han drev først isenkramforretning og senere en trævarefabrik i København.
  • Sophus Napoleon Meyer født 14. marts 1856 havde en skindforretning i København og flere andre foretagender ved siden af. Efter hans død testamenterede han penge til både Museet på Koldinghus og til Kolding Købmandsskole.
  • Axel Meyer født 1858 blev gift med Mary Ingermann. Han drev først smørforretning og senere agenturforretning i København.