Gustav Lumbye

Fra KoldingWiki

Gustav Lumbye

Født: 6. maj 1919

Død: 8. juni 1945

Ægtefælle: Wera Dagmar Brigitta Ohlander

Erhverv: Disponent


Gustav Lumbye (f. 6-5-1919 - d. 8-6-1945). Disponent.

Søn af grosserer Oscar Gustav Adolf Lumbye og hustru Asta f. Jensen, Kolding.

Gift 6. maj 1944 med Wera Dagmar Brigitta Ohlander (f. 1919).

Tog realeksamen fra Kolding Gymnasium i 1935. Tog herefter eksamen fra Niels Brock i København.

Medlem af Det danske Spejderkorps, Sct. Georgs Gilde og KU. Rekrut ved luftartilleriet. Gennemgik kornetskolen i København og færdiguddannedes efter tyskernes overtagelse af Sølvgades kaserne i Randers.

Ansat som disponent i faderens papirhandel.

Gustav Lumbye tilhørte den første uorganiserede modstandsbevægelse i Kolding under besættelsen. Han blev arresteret d. 1. marts 1943 for bombeattentatet mod Kolding Højskolehjem i februar samme år. Han blev dog frikendt, men blev til gengæld idømt 5 års tugthus ved en tysk krigsret for andre forhold (illegalt arbejde og besiddelse af sprængstoffer). Den 31. juli 1943 - to dage før han skulle sendes til Tyskland - flygtede Lumbye fra Kolding Arrest. Det var en spektakulær flugt, hvor Lumbye drak vagterne fulde, og derefter flygtede, sammen med en medfange, ud af arresten iklædt tyske uniformer. De flygtede efterfølgende ud til Løverodde, og sejlede dagen efter i robåd til Hindsgavl på Fyn. Turen gik efter nogle dage videre til Odense. Her var det ved at gå galt, idet Lumbye både blev genkendt af en tyskvenlig kvinde fra Kolding og af en politibetjent, men ingen af dem meldte ham. På dette tidspunkt - august - var der ved at blive meget uro og strejker i Odense, så Lumbye og medfangen måtte væk fra byen. De rejste efterfølgende til Aalborg, og herefter til sikkerhed i Sverige d. 14. september 1943.

I Sverige fik han bl.a. arbejde i en boghandel samt på Det danske gesandtskabs Flygtningekontor.

Kort efter befrielsen blev han dræbt ved en vådeskudsulykke under tjeneste som kornet ved Den Danske Brigade på Vestergades Skole i Herning. Samme dag bragte Kolding Folkeblad tilfældigt et længere interview med ham.

Kilder og henvisninger

  • Modstandsdatabasen
  • Kolding Folkeblad - 8-6-1945.