Christen Poulsen Mejling

Fra KoldingWiki

Christen Poulsen Mejling

B31279 - Portræt af Christian Poulsen Mejling - ca 1910.jpg
Christian Poulsen Mejling, ca. 1910

Født: 15. marts 1835

Død: 8. november 1927

Ægtefælle: Marie Kjerstine Juhl

Erhverv: Tjenestekarl, veteran, fisker, foreningsaktiv

Christen Poulsen Mejling (15. marts 1835, Harte Sogn - 8. november 1927, De Gamles Hjem, Kolding) var en dansk krigsveteran fra 1864-krigen. Han var en af tidens såkaldt uægte børn, alligevel klarede han sig, overlevede krigen i 1864, blev blandt andet bestyrelsesmedlem af en sygekasse og den lokale afdeling af våbenbrødrene i Kolding.

Liv

I året 1835 gik Ane Margrethe Jørgensdatter gravid, hun var trods en ung alder allerede havnet på fattighuset, på Stubdrup Mark i Harte sogn, hun blev ikke gift med den udlagte barnefader Poul Meiling, der tjente hos kammerråd Kjer i Øster Starup sogn. Barnet kom til verden den 15. marts 1835 og blev døbt Christen Poulsen Meiling(dog senere stavet Mejling), og var en af datidens mange uægte børn.

Ved folketællingen i 1840 boede Christen Mejling som almisselem hos det ældre ægtepar Jens Rasmussen Bruun og Anne Rudolfsdatter, på Brolund, som lå på Harte mark. Her var Mejling stadigt ved folketællingen i 1845.

Ved Mejlings konfirmation i 1846 boede han stadigt i Harte, nu hos gårdmanden Hans Christensen i Rådvad, præsten noterede i kirkebogen at hans kundskaber var temmelig gode og opførelse meget god, pæne ord for et 14årig fattig plejebarn. Efter konfirmationen kommer Mejling ud og tjene, ved folketællingen 1850 er han noteret som tjenestekarl hos gårdmand Jes Thulesen i Rådvad.

Omkring 1855 bliver han ved session udskrevet til dragen og aftjente sin værnepligt ved 6. dragonregiment, som dengang havde til huse i Wandsbeck, som lå i Slesvig. Fra denne tid fortalte Mejling senere muntert om hvordan nordjyder og fynboer havde svært ved at klare sig med det tyske sprog.

Selv om Mejling var uægte, blev han selv gift inden han fik børn, den 18. november 1857 stod brylluppet i Vilstrup kirke, hvor han blev gift med Marie Kjerstine Juhl. De første par år boede familien i Vilstrup sogn, de flyttede derefter til Mejlings fødesogn Harte i slutningen af 1860erne. Mejling blev indkaldt og tjente som dragon soldat under 1864-krigen fra januar til marts, men blev såret og lå på lazaret i Slesvig. Som tak for Mejlings indsats blev han, ligesom mange andre af soldaterne, udnævnt til dannebrogsmand. Mejling selv meldte sig ind i De danske Våbenbrødres lokale afdeling i Kolding den 1. juli 1874. I 1910'erne og 1920'erne er Mejling også valgt til bestyrelsen i den lokale afdeling af våbenbrødrene.

Flytteriet var ikke forbi i nu, Mejling og hans familie flyttede fra Harte i slutningen af 1870’erne og ind til Kolding, hvor de boede i Bleggården, på det tidspunkt havde Mejling fået arbejde som fisker.

Mejling kom fra fattigkår, med en mor på fattiggården fra fødslen, måske derfor var han aktiv i Arbejdsmændenes Fagforening i Kolding, hvor han var revisor i fagforeningens sygekasse til han blev valgt til sygekassens bestyrelse i januar 1886. Den 8. maj 1887 kunne man dog læse i sygekassens protokol at Mejling var udmeldt af kassen, derfor kunne han ikke mere være med i bestyrelsen, dette skyldes vist at Mejling havde passeret aldersgrænsen for medlemskab i kassen, som var 50 år.

Ved hans 90års fødselsdag i 1925 blev der i Folkebladet Kolding bragt en fødselsdagshilsen, her fortælles det at han i alt har fået 11 børn, hvoraf seks endnu var i live. Han skulle til det sidste have været rimelig frisk, og fortalte gerne om hans oplevelser under krigen.

Et langt liv endte den 8. november 1927, på De Gamles Hjem i Kolding døde Christen Poulsen Mejling 92 år gammel.

Kilder

  • Harte sogn kirkebog 1821-46, AO-opslag 30
  • ”90 år; fhv. fisker Chr. P. Mejling”, Folkebladet Kolding, 10. marts 1925
  • Kolding Våbenbrødre, medlemsbøger/stambog, Kolding Stadsarkiv, kan ses på danishfamilysearch.dk og wadschier.dk
  • Ansøgning om erindrings medajle, krigsministeriet, kan ses på sa.dk, Statens Arkiver
  • Folketællingen for 1880, Kolding købstad, Bleggaarden.
  • Våbenbrødrene forhandlingsprotokol
  • Arbejdsmændenes Fagforenings Sygekasse, forhandlingsprotokoller 1888-1902, Kolding Stadsarkiv
  • Arbejdsmændenes Fagforenings Sygekasse, forhandlingsprotokoller 1888-1902, side 21, Kolding Stadsarkiv
  • Kolding kirkebog, Sct. Nikolaj sogn