Låsbyhøj

Fra KoldingWiki
(Omdirigeret fra De Gamles Hjem)
De Gamles Hjem, før 1950. Bemærk at bygningen kun består af tre længer. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.
Låsbyhøj og forrest i billedet Nordbanegården, der fra 1937 og frem fungerede som bestyrerbolig, 27/5-1985. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Låsbyhøj, eller De Gamles Hjem som det oprindeligt hed, blev bygget i 1910. Det var byens første plejehjem, og borgmester Knud Hansen (A) og medlem af byrådet for Venstre, Anton Lorenzen, var blandt de varmeste fortalere for opførelsen. Hvor de ældre tidligere kom på aftægt hjemme på gården, havde den nye arbejderklasse, som industrialiseringen havde skabt, ikke det samme overskud og plads til at have forældrene boende. De gamle boede derfor ofte under usle forhold.

Distriktslæge og medlem af byrådet for Højre, J.Chr. Hempel og arkitekt A.Th. Hagerup besøgte Århus, Vejle og Ålborg, hvor man allerede havde plejehjem,inden de gik i gang med planlægningen. Som placering blev Stejlbjerganlægget og Hospitalsgade fravalgt, i stedet besluttedes at bygge på byens markedsplads ved Låsbygade/Nørregade. Her kunne de ældre fortsat føle sig som en del af byens liv, med udsigt over byen.

Bygningen blev rejst i 1910, og der var plads til 80 beboere i den dengang trelængede bygning. Anton Lorenzen udnævntes til bestyrer. Løbende er De Gamles Hjem blevet ombygget og udvidet. Loftet under mansardtaget blev ombygget til værelser i 1914, og i 1937 rykkede bestyreren over til den tidligere Nordbanegård, hvorved der skabtes flere sengepladser. Den største ombygning var byggeriet af den 4. fløj mod Nordre Ringvej i 1950 med en helt ny sygeafdeling, som arkitekt Ernst Petersen stod for.

Indtil 1968, da Højegården blev opført, var Låsbyhøj det eneste plejehjem i Kolding. I 1971 skiftede hjemmet navn til Låsbyhøj. I dag er det ikke længere et plejehjem men et genoptræningscenter. Mellem 1980 og 1985 reduceredes beboerantallet på Låsbyhøj fra 180 til 92. Herved blev der bedre plads til ergoterapien og større opholdsstuer. Med Kolding Kommunes nye Ældrepolitik fra 1990, hvor man fokuserede på, at ældre skulle blive så længe som muligt i eget hjem, ændredes Låsbyhøjs status fra 1994 til center for genoptræning, akutophold og aflastning. Det betød en større ombygning, der var færdig i 1997.

I 2007 ændredes navnet til Låsbyhøj Rehabilitering- og Akutcenter og var nu ikke alene for pensionister, men til alle borgere over 18 år.


Litteratur og kilder

  • Dedenroth-Schou, Birgitte: De Gamles Hjem – Låsbyhøj i 70 år. Koldingbogen 1980.
  • Søren Kollerup og Kirsten Johannsen: Låsbyhøj fra 1980 til i dag, Koldingbogen 2010.