Agtrup skole

Fra KoldingWiki
Agtrup Skole, Sdr. Bjert Sogn, ca. 1900. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Agtrup Skole begyndte i 1809 og fik egen bygning i 1811 på en del af Strårupmindes jorder. Skolen blev dog hurtigt for lille til læreren og de ca. 120 elever. Derfor byggede man i 1846 et ekstra klasseværelse og ansatte en hjælpelærer. En ny skole blev bygget, men brændte i 1893, hvorefter man rejste endnu en ny skole på tomten. En elev på skolen, Julius Andersen fortæller om undervisningen på skolen først i 1900-tallet. I de små klasser underviste den unge lærerinde frk. Jørgensen i alfabetet, stavning, tal og klokkeslæt. I kristendom og historie sad den store førstelærer Christian Hansen Blom bag sit kateter med silkekalot på hovedet mens han fortalte, hvordan verden var og navnlig havde været før 1864. Der var skoleundervisning 6 dage om ugen. Søndag var der obligatorisk kirkegang med efterfølgende søndagsskole i Agtrup Skoles lokaler.

Agtrup Skole nedlagdes ved slutningen af semesteret 1957, da eleverne blev overflyttet til den nybyggede Sdr. Bjert Centralskole.


Litteratur og kilder

  • Anders Malling Aaboer, Birgitte Dedenroth-Schou og Jens Åge S. Petersen: Folkeskolen i Kolding fra 1814 til i dag, Kolding Stadsarkiv, 2004.
  • Skoleliv i Bjert fra landsbyskole til centralskole, Lokalhistorisk Forening for Sdr. Bjært Sogn, 2012.
  • Kolding Stadsarkiv A 8004. Julius Andersens erindringer.