Viuf Boldklub

Fra KoldingWiki

Viuf Boldklub var en sportsforening i Viuf som blev stiftet i maj 1903 med Aksel Nielsen som formand og Anders Møller som kasserer.

Klubben lå muligvis allerede død igen efter få år. Ifølge en notits fra Kolding Folkeblad i august 1910, blev Viuf Boldklub etableret (igen?) d. 26. marts 1910. Efter nogle år lukkede klubben med sikkerhed, men i maj 1933 blev den genstiftet. I vedtægterne stod der bl.a.: "Foreningens formål er at virke for fremme af fodboldsporten (og eventuel anden sport) i Viuf".

I boldklubben blev der spillet fodbold og håndbold, og der var både herre- og damehold samt drenge- og pigehold.

De første sportspladser var ujævne græsmarker. Den ene sportsplads lå bag ved Kirstinelyst på Storgaden 54. Den anden plads lå på hjørnet af Storgaden og Donsvej. Der var intet klubhus, men et udhus til Storgaden 55 blev benyttet. Den tredje sportsplads lå ved Viuf Stationsvej - på en mark tilhørende Kuglegården.

I november 1943 blev der også indført badminton i klubben. Her spillede man i forsamlingshuset på Storgaden 81. Allerede i november 1945 blev det dog besluttet at udskille badminton fra klubben, og herefter blev der etableret en selvstændig badmintonklub.

I 1943 bestod klubbens bestyrelse af musiker Knud Nielsen (formand), vognmand Rasmus Ingwersen, læge Harald Jensen (senere formand), kommis L. Christensen, Dora Thomsen og uddeler Chr. Rødtnes. Klubbens revisor var savværksejer Aksel Nielsen.

I løbet af 1944 arbejdede man fra sognerådets side på at få etableret en professionel sportsplads i byen. I efteråret 1944 kunne Vejle Amts Vejinspektorat fremlægge et skitseprojekt for Viuf Stadion, der skulle placeres på et areal bag forsamlingshuset. Sportspladsen skulle bestå af en fodboldbane, håndboldbane, løbebane, en plads til fri idræt, herunder stang-, længde- og højdespring, samt omklædningsfaciliteter. Hovedindgangen lå ved siden af forsamlingshuset, men Viuf Skole skulle også have direkte adgang til pladsen fra skolens matrikel. Overslaget på projektet lød på 44.000 kr. (over 1. mio. kr. i dag). Flere af projektets dele blev ikke ført ud i livet. Således kom Viuf Stadion kun til at bestå af en fodbold-, håndbold- og løbebane. En bygning med omklædningsrum blev heller ikke til noget, så omklædningen kom i mange år til at foregå i forsamlingshusets vaskerum.

Planerne blev ført ud i livet i 1948. Viuf Boldklub bidrog med et tilskud på 500 kr. til anlæggelsen af sportspladsen - dog på dén betingelse, at klubben kunne benytte banerne fra foråret 1948.

I 1948 havde klubben 185 medlemmer, her inklusiv passive medlemmer. I juni samme år blev der etableret spilleudvalg for både fodbold- og håndboldafdelingen.

Klubben kunne afholde 45-års jubilæum og 50-års jubilæum i henholdsvis 1948 og 1953.

I foråret 1962 stod boldklubbens nye klubhus færdig. Byggeriet løb op i 6.700 kr., men man havde fået et tilskud på 1.500 kr. (ca. 20.500 kr. i dag) af Dansk Tipstjeneste til opførelsen. Bygningen bestod i bund og grund blot af to omklædningsrum. Møder, generalforsamlinger og fester blev fortsat afholdt i forsamlingshuset eller på Viuf Kro.

Klubben blev sammenlagt med Alminde-Viuf Gymnastik & Idrætsforening (AVGIF) i 1976.

Litteratur

  • Kolding Folkeblad - 3-8-1910, 25-11-1943 + 26-4-1944.
  • A3044 - Viuf Boldklub, Kolding Stadsarkiv.
  • A8-111 - Viuf Sognekommune, Kolding Stadsarkiv
  • Bent Mainz - Viuf - min barndomsby.
  • Fortællinger fra Viuf Sogns historie, Viuf Medborgerforening (2004).