Villagade

Fra KoldingWiki

Villagade blev bebygget af konsul H. H. Grau i 1800-tallets sidste fjerdedel. De boliger, som konsulen opførte, var især arbejderboliger af dårlig kvalitet, fordi de blev opført som boligspekulationsbyggeri.

Gaden blev ligesom Vennegade og Konsul Graus Gade en del af det omfattende saneringsprojekt, som Kolding kommune satte i gang i 1960erne, men i modsætning til de to andre gader, blev Villagades huse ikke revet ned. Tværtimod blev de renoveret med nye køkkener og bad, og kakkelovnene blev erstattet af fjernvarme. Selve gaden blev belagt med fliser og der blev plantet træer, som skulle sørge for, at trafikken blev holdt på et minimalt niveau. Husenes indvendige indretning blev ikke ændret, for selvom planen i første omgang var at leje boligerne ud, viste det sig, at de ville blive for dyre. I stedet blev husene sat til salg, da det hele stod færdigt i 1980.

Gadenavnet henviser til den ottekantede pavillon "Villaen", som indgik i Graus forlystelsesanlæg Katrinelund. Gadenavnet forekommer i Vejviseren 1887, men ikke i folketællingen 1880og kan dermed med rimelighed tidsfæstes til 1880erne.


Litteratur og kilder


  • Morten Andersen: 25 års byfornyelse i Kolding, 2002. Sanering, Konsul Graus Gade. Udgivet af Almennyttigt Saneringsselskab, 1978.