Strygejernet eller Akselhus

Fra KoldingWiki

Skråt over for Dyringhus, Søndergade 32 på hjørnet af Søndergade og Sydbanegade, lå indtil december 1974 en bygning, der ligesom Dyringhus var opført i 1907 med navnet Axelhus/Akselhus, i daglig tale blot Strygejernet og kendetegnet ved en orientalsk/tyrkisk udseende kuppel. Huset havde facade til både Dalbygade, Haderslevvej og Sydbanegade. Huset er tegnet af arkitekt Frits Jensen.

Axelhus var opkaldt efter bygherren Theodor Skjøde Knudsens søn, Axel (født 11-3-1907), der senere gjorde karriere i Kolding Folkebank. I mange år blev bygningens navn dog både stavet "Axelhus" og "Akselhus" - selv af Theodor Knudsen. Theodor Knudsen var cykelhandler og åbnede butik i stueetagen, hvor man bl.a. kunne købe cykler, barnevogne og mindre landbrugsmaskiner. I 1918 solgte han bygningen til enkefru Mogensen for 150.000 kr. Knudsen fortsatte dog med at have cykelforretningen. Senere var der en forretning med pladespillere, så en blomsterforretning og senest isenkræmmer Frede Madsen.

I begyndelsen af 1970'erne stod det klart, at bygningen, dens flotte udseende til trods, var i vejen for trafikken. Det blev derfor besluttet at fjerne Axelhus og de andre bygninger i Strygejernet i 1974, og vejkrydset Haderslevvej/Sydbanegade fylder hele området ud.

Litteratur og kilder

  • Saglig samling, 46.4. Sydbanegade, Haderslevvej, Søndergade.
  • Kolding Folkeblad - 11-4-1913.
  • Kolding Social-Demokrat - 21-5-1918.