Peter Nicolai Møller

Fra KoldingWiki

Peter Nicolai Møller

Peter N. Møller i portræt.jpg
Peter N. Møller

Født: 15. december 1838

Død: 13. august 1910

Ægtefælle: Ugift

Erhverv: Kunstmaler

Peter Nicolai Møller, kunstmaler, fødtes i Kolding 15. december 1838 og døde her 13. august 1910.

Livshistorie

Som ganske ung blev han døv og senere stum, men lærte talemetoden så godt, at han forstod tale og han kunne gøre sig forståelig. Han lærte malerfaget, gik senere på Kunstakademiet, hvor hans arbejder efter levende model blev meget rost. Udstillede på Charlottenborg i halvfjerdserne.

Holger Drachmann anmeldte engang hans arbejder og gav dem en begejstret omtale. Møller var i 22 år dekoratør på Den kongelige Porcelænsfabrik, hvor han udførte en række bemærkelsesværdige arbejder. De dengang brugte store vaser med en kongelig persons portræt eller et slot på, som de forskellige kongehuse gav hinanden, dekoreredes af Peter N. Møller. Han fandt også på at dekorere et stel med nisser – han udførte en mængde nissebilleder – her havde han rigtig lejlighed til at lade sit frodige lune spille. Nisserne lavede alle mulige hundekunster. Nisse-stellet gjorde sådan lykke, at der bestiltes et til kejseren af Rusland og et til kongen af Grækenland.

De nisser og juleengle, som børn klippede ud til juletræspynt, var også tegnet af Peter N. Møller (Alfred Jacobsens kunstforlag), ligesom en festlig etiket til vort lokale juleøl fra Slotsmøllens Fabrikker er tegnet af denne kunstner. Han malede på glas til bedekamret på Frederiksborg slot og han udførte en mængde tegninger af børn. Disse er det fineste, han har lavet. Hans svaghed gjorde, at han hele livet beholdt sit barnlige sind, og hans tegninger af mødre og børn blev udført med den fineste og mest kærlighedsfulde opfattelse. Peter N. Møller, der var ugift, boede i mange år hos sin søster, der var gift med købmand C.J. Haas i Søndergade 5 og senere på Dyrehavegårdsvej 4 i Kolding. I den tid udførte han ca. 25 altertavler til kirker og missionshuse. Rektor Müller skrev ved hans død en smuk og rosende nekrolog i Berlingske Tidende.

Skrevet af Gunnar Storm Thomsen, august 2013.

Familie

P.N. Møller var søn af købmand Nicolaj/Nicolaus Christian Møller (født 1799, København, død 1861, Kolding) og hustru Mette Cathrine Mortensen. Døde ugift.

Litteratur og kilder

  • Folketællingen 1880, åbner på danishfamilysearch.dk
  • O.C.L. Espersen i ”Vor By – Kolding omkring 1930, del 2” som udkom hos Schæffers forlag i 1930.
  • Folketællinger og kirkebøger på nettet.