Kolding Fyrværkerifabrik

Fra KoldingWiki
Fremstilling af fyrværkeri foregik i hånden, ca. 1950. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.
Varevogn med firmaets navn på siden, ca. 1960. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Fyrværkerifabrikken blev grundlagt i 1857 i Flensburg af Hans Diedrichsen. Han var uddannet kunstfyrværker, eller pyrotechniker som det kaldtes dengang. I 1880 overtog hans søn Carl Wilhelm Andreas Diedrichsen, som i 1887 flyttede virksomheden til Kolding. Diedrichsen var dansksindet og blev i 1887 fordrevet fra Flensborg. I 1902 blev produktionen flyttet til Dyrehavevej af sønnen Hans Christian Mathis Diedrichsen, hvor fabrikken lå indtil 1975. Fabrikken blev etableret på en gammel frugtplantage på Dyrehavevej og gennem fabrikkens virketid kunne de ansatte på fabrikken spise af træernes frugter, hvor der os blev drevet et mindre gartneri.

Kolding Fyrværkerifabrik var den første af sin slags i Danmark og var i en periode den største fyrværkerifabrik i Skandinavien. Under besættelsen blev Kolding Fyrværkerifabrik beslaglagt af tyske tropper, og fabrikken blev brugt til garnison og opbevaring af krigsmateriel. Efter besættelsen blev fabrikationen på Kolding Fyrværkerifabrik genoptaget, og var en af de største virksomheder i Kolding.

Frem til 1950erne foregik en del af produktionen af fyrværkeri i arbejdernes hjem. Især var det hylstre og tilbehør til fyrværkeriet, der blev produceret i hjemmene men også egentlig fyrværkeri blev fremstillet. Dette ledte til en dødsulykke i 1936, hvor en arbejder havde fremstillet lynkinesere i eget hjem. Huset eksploderede og den ansatte døde af sine kvæstelser mens resten af familien blev kvæstet i ulykken. Den 15. november 1956 blev fabrikken på Dyrehavevej ramt af en alvorlig brand, der kostede en kvinde livet. Igen var det produktionen af lynkinesere, der var bag ulykken.

Efter Hans Christian Mathias Diedrichsens død i 1948 overtog Holger Niels Diedrichsen Kolding Fyrværkerifabrik. Den yngste søn, Svend Aage Diedrichsen, startede sin egen fyrværkerifabrik i Vamdrup i 1955.

Kolding Fyrværkerifabrik, der var landets ældste, blev flere gange præmieret for sine flotte produkter. Det var særligt festfyrværkeriet som fabrikken producerede og tjente på i starten, men omkring 1970erne gik man helt væk fra den type, og importerede i stedet nytårsfyrværkeri fra Kina. Grunden var, at de nye økonomiske omstændigheder gjorde det billigere at importere fyrværkeri fra Kina end selv at producere det.

Da Holger Diedrichsen døde i 1967, overtog Helga Diedrichsen fabrikken, med N. P. Johnsen, den tidligere forretningsfører, i direktørstolen. Helga Diedrichsen valgte at lukke fabrikken i 1975, og den tidligere forretningsfører, nu direktør, N. P. Johnsen, startede egen fyrværkerifabrikKløvkærvej i Seest.

Litteratur og kilder

  • Kolding Stadsarkiv: Saglig Samling 66.45 og 99.4.