Ella Eff

Fra KoldingWiki

Den tremastede skonnert ELLA EFF blev bygget i 1916 på J. Ring Andersens værft i Svendborg og opkaldt efter købmand og konsul Christian Eff's datter, Ella Eff (1895-1985).

Den blev leveret til et aktieselskab i Svendborg som konsul Christian Eff, Kolding og befragter Christian Emil Mikkelsen, Thurø stod bag. C. E. Mikkelsen fungerede som korresponderende reder. Skibet blev i 1928 solgt til et partrederi i Kolding ved konsul Eff’s søn, Valentin Eff, Kolding og kaptajn M. P. Madsen, Assens.

ELLA EFF var søsterskib til den 3-mastet skonnert, ELISABETH EFF, der blev bygget i 1914 hos J. Ring Andersens værft i Svendborg. Begge skibe var opkaldt efter konsul Eff's døtre.

ELLA EFF forliste 4. januar 1929 på Sydamerikas kyst ved Saramaccafloden. Hele besætningen blev reddet. Der var tale om en grundstødning, men samtidigt var der mystiske borrehuller i skroget, hvilket førte til mistanke om forsikringssvindel. Både kaptajn Madsen og reder Valentin Eff blev anholdt. Kaptajn Madsen blev i juni 1930 kendt skyldig i forvoldelse af skibbrud samt forsikringssvindel, ligesom reder Valentin Eff blev kendt skyldig i at have påvirket kaptajnen til at udføre handlingen. De blev idømt henholdsvis 5 og 4 års forbedringshusstraf, ligesom de skulle betale en erstatning på 47.000 kr., svarende til 1.786.000 kr. i dag.

Skibet blev kondemneret og efterfølgende bjærget og repareret af lokale folk og navneændret til SARAMACCA. I 1931 blev det solgt til Yrjänen & Kump Oy i Rauma Finland og navneændret til ELLA. Skibet blev i 1954 solgt til Alex Kokkala i Åbo. Afrigget i 1958 og grundsat i skærgården nær Åbo.

Litteratur og kilder

  • Langelands Social-Demokrat - 24-6-1930.
  • www.jmarcussen.dk
  • Konsulen, Niels Jørgen Østergaard