Bagermester Klaaborgs væddemål med 3 arbejdsløse bagere

Fra KoldingWiki
August Kraft (tv) og Henry Rosendahl Hansen, 1938. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Den 19. juni 1938 begav tre arbejdsløse Koldingbagere sig af sted fra Marielund i Kolding med et tre meter langt franskbrød på en trækvogn for at gøre reklame for deres fag og for et større brødforbrug. Kort forinden havde været afholdt en stor konditorudstilling i byen med samme formål.

De tre bagersvende var August Kraft, Villy Petersen og Henry Rosendahl Hansen. De havde indgået et væddemål med bagermester Peter Winther Klaaborg i Østergade om, at gå turen Kolding-Bellahøj-Göteborg-Stockholm-Oslo-Frederikshavn-Kolding på to måneder. Ved ankomsten til Helsingborg i Sverige blev de dog afvist, så i stedet blev væddemålets 2.000 km. gennemført på danske landeveje.

Bagermester Klaaborg måtte undervejs levere tre ekstra franskbrød pga. tilskuernes og nogle køers store appetit og nysgerrighed for brødet.

Brødet blev bagt omkring en lang rundstav. Vognen var leveret af mejeriejer Bech, Bymejeriet, og fikset op af bagerne. De optrådte ved afrejsen og ved præsentationer i flot, hvidt konditortøj, der efterhånden stod i kontrast til deres rugbrøds-farvede kulør.

På turen besøgte de tre bagersvende bl.a. den store landbrugsudstilling på Bellahøj i København. Villy Petersen afbrød turen, da han fik arbejde.

Onsdag aften 10. august omkring kl. 19 vendte August og Henry tilbage til Østergade i Kolding, hvor Klaaborg afleverede præmien på 500 kr. pr. mand. I mellemtiden havde de to bagersvende tilmed fået fast arbejde.

Litteratur og kilder

  • Kolding Folkeblad 15.6 og 11.8.1938.
  • Kolding Stadsarkiv: A7062 H. Rosendahl Hansens privatarkiv (udklip fra turen). Samtale med P.D. Klaaborg 17.9.2006.