Audiola

Fra KoldingWiki
Audiola

Jacob L. Jørgensen etablerede i 1913 Dansk Maalerværksted i en kælder på Bellevuegade i Kolding. Dette firma udviklede sig senere hen til det, som mange kender i dag som Nordisk Solar Compagni, etableret i 1919. Det betyder dog ikke, at Dansk Maalerværksted stoppede med at eksistere, for de udskiltes i 1924 til en selvstændig virksomhed.

Efter opstarten på Bellevuegade i 1913 flyttede man firmaet til en bagbygning i Rendebanen 6 i 1914, hvor Jørgen Jørgensen begyndte sit virke som værkfører i målerafdelingen. Jørgen Jørgensen ville senere gå hen og blive direktør for firmaet. I 1918 valgte man igen at flytte, denne gang til en bagbygning i Jernbanegade 19 og det var her, man etablerede Nordisk Solar Compagni. Den vækst, som Solar oplevede førte til, at Dansk Maalerværksted etableredes som selvstændig virksomhed i 1924. Det var på dette tidspunkt Heinrich Hansen og Jørgen Jørgensen overtog ledelsen i Dansk Maalerværksted.

Dansk Maalerværksted var kendt for at producere elektricitetsmålere, men begyndte også i 1924 at fremstille radioer. Produktionen af radioer førte til, at man i 1938 udskilte radioproduktionen til et særligt selskab, som fik navnet Audiola Radio. Audiolas radioproduktion varede ved i godt 20 år, men man måtte efterhånden sande, at fremkomsten af fjernsyn i 1950'erne bevirkede en faldende interesse i radio, hvorfor man stoppede produktionen i 1958. Alligevel blev A/S Audiola Radio udvidet til også at omfatte fabrikation af egne belysningskomponenter samt elektriske halvfabrikata. Derfor indledte man i 1959 et samarbejde med denne tids yderst anerkendte arkitekter og designere, så man kunne producere et belysningsprogram til Nordisk Solar.

I 1951 havde man omkring 250 ansatte, og Audiola var én af landets største radiofabrikker. I starten af 1952 begyndte Audiola at fremstille fjernsynsmodtagere. I første omgang fik man en bestilling på 50 stk.

I 1960 valgte Nordisk Solar Compagni at opføre bygningen kaldet Fabriksgården, som er placeret mellem Ågade og Sydbanegade, nærmere bestemt Ågade 10. I dag er bygningen ombygget til Designskolen Kolding. Fabriksgården var projekteret af arkitekten H. Noes-Pedersen, og da bygningen stod færdig, rykkede på Dansk Maalerværksted og Audiola ind og lejede samtlige værkstedslokaler. I løbet af 1970'erne udviklede firmaet dets tekniske kompetencer og oprettede ligeledes i 1976 en industriteknisk afdeling, som skulle understøtte et udvidet produktprogram de havde inden for industriautomatisering. Audiola fortsatte som selskab indtil 1995.

For mere information vedrørende Nordisk Solar Compagni se da KoldingWikis artikel.

Litteratur og kilder