Chr. Emilius Kaae

Fra KoldingWiki

Chr. Emilius Kaae

Chr. Emilius Kaae B84007.jpg
Chr. Emilius Kaae, Brændkjærkirkens indvielse den 24. april 1966. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Født: 15. august 1887

Død: 11. juli 1969

Ægtefælle: Ugift

Erhverv: Svinepasser, digter og foredragsholder

Christian Emilius Kaae (f. 15-8-1887 - d. 11-7-1969) er bedre kendt under navnet ”Onkel Tom”. Han var en af Koldings kendte originaler, der holdt foredrag og skrev flere digte, bl.a. til Brændkjærkirkens indvielse.

Han var søn af gårdejer Lars Nielsen Kaae (f. 1841) og hustru Karen Johanne Frederikke Kaae (født Johansen) (f. 1853) fra Abed i Stokkemarke Sogn, Lolland.

Chr. E. Kaae arbejdede som ung på landet. Han aftjente ikke sin værnepligt, idet han blev kasseret på sessionen pga. en hjertefejl. I årene 1912-1914 rejste han rundt i Europa. Ifølge ham selv meldte han sig til den tyske hær i 1915, idet han havde sympati for tyskerne, ligesom han blev grebet af den tyske krigsbegejstring. Der findes ikke skriftlige kilder til hans militære karriere eller til tiden der fulgte, så man bør tage oplysningerne med et gran salt. Ifølge ham selv startede den militære uddannelse ved slottet Segeberg i Holsten, og fortsatte senere i dele af det besatte Frankrig. Chr. E. Kaae skulle efterfølgende være blevet sendt til fronten i Nordfrankrig og senere i Belgien. Han skulle være blevet lettere såret tre gange i løbet af krigen.

Efter krigen skulle han have deltaget aktivt i revolutionen i Tyskland. Herefter studerede han filosofi, historie, geografi, nationaløkonomi og litteratur på universitetet i Münster i Westphalen (andre kilder nævner også Heidelberg). Ifølge Chr. E. Kaae fik han af det lokale arbejdersoldaterråd lov til at studere på universitetet, som en tak for hans frivillige indsats under krigen.

Ifølge ham selv meldte han sig til et tysk hjælpepolitikorps, da studierne var overstået efter 3½ år. Derefter havde han forskellige stillinger, bl.a. som murerarbejdsmand, teglværksarbejder og jernbanearbejder. Under sit ophold i Tyskland kom han på kant med loven tre gange, bl.a. for "politisk forbrydelse". Senest i 1925 var han tilbage i Danmark. Før 1926 arbejdede han bl.a. på landet i Sønderjylland, men i vintrene 1925 og 1926 stod han uden arbejde. I januar 1926 kom han i konflikt med loven på Lolland, hvilket indkasserede ham to års fængsel. Han kom dog ud før tid, og på et tidspunkt efter sin løsladelse i oktober 1927, endte han i Vonsild.

I august 1967 udtalte Chr. E. Kaae, at han også havde meldt sig som frivillig til den tyske hær ved Tysklands angreb på Polen i september 1939. Han fik dog et afslag, hvilket han senere var glad for, da han ikke brød sig om Hitlers regime.

Chr. E. Kaae blev svinepasser på Brændkjærgård, og efter at gården var revet ned for at givet plads for det nye boligområde, boede han i et hønsehus i Brændkjærgårds gamle køkkenhave - der, hvor Brændkjærkirkens parkeringsplads er i dag. Her boede han indtil han af helbredsmæssige grunde flyttede til forsorgshjemmet Overmarksgården, hvor han døde 82 år gammel.

Litteratur og kilder

  • Kolding Stadsarkiv: Saglig Samling 99.4 Kaae, Chr. Emilius.
  • L69 lydbånd - Interview med Onkel Tom, optaget af Gudrun Hechmann 1966.
  • Brændkjærskolen 1955-2005, artikel af Henning Lund Pedersen: Onkel Toms hytte.
  • Sagsakter: Vridsløselille Statsfængsel, Stamrulle 1925-1927, opslag 203, Rigsarkivet.