Anni og Bent Knudsen

Fra KoldingWiki
Anni og Bent Knudsen med papirklip og sølvtøj, 1977.

Bent Knudsen (1924-97) var udlært bestiksmed hos C.M. Cohr, Fredericia. Efter nogle få år hos forskellige sølv- og guldsmede i København kom han til Hans Hansen Sølvsmedie i Kolding i 1946. Han blev i 1950 gift med Anni (1926-2013), der kom fra Viborg, var handelsuddannet og i 1947 var blevet ansat i en møbelforretning i Kolding. De havde mødt hinanden på et pensionat i Kolding. Efter et år i Norge vendte de i 1951 tilbage til Kolding, hvor Bent Knudsens arbejde hos Hans Hansen fortsatte.

Sideløbende var de begge optaget af at tegne og klippe i karton og folio. Deres julepynt, de-signet af Bent Knudsen fra 1952 på opfordring af Karl Gustav Hansens søster Karen Hans Han-sen, der bestyrede Hans Hansens forretning i Østergade, blev hurtigt populært og anerkendt af den store kunsthåndværksforretning i København, Den Permanente, og af Håndarbejdets Fremme i København og blev desuden eksporteret bl.a. til USA og Japan. Anni Knudsen blev salgschefen i virksomheden, da Bent Knudsen af natur var tilbageholden og helst ville arbejde i ubemærkethed. Hun drog land og rige rundt og præsenterede varerne i en hatteæske, mens han kunne få lov til at designe i papir og sølv.

I 1956 etablerede Bent Knudsen eget værksted i bager Køngs gård i Søndergade. Her fremstil-lede han et stort sortiment af fortrinsvis sølvsmykker i geometriske figurer og mange med sten, en del korpusarbejder og store mængder af papirklip, der blev udstanset på værkstedet og samlet af en lang række medarbejdere, der arbejdede hjemme. I 1960 flyttede familien til Dyrehavevej 103, hvor nogle tyske bunkers i haven i 1966 omdannedes til et stort udstillings-areal for papirklip.

I Bent Knudsens senere år tegnede han også enkle bomærker til en lang række virksomheder og institutioner.

Siden 1952 blev der hvert år lavet en Årets julenisse, der også kunne bruges som julekort.

Udstillinger: Anni og Bent Knudsen har udstillet på Kunstindustrimuseet, Museum für Kunst und Kulturgeschichte der Stadt Dortmund in Schloss Cappenberg og på Museet på Koldinghus. 1974 besøgte dronning Margrethe og prins Henrik virksomheden.

Anni & Bent Knudsen valgte i 2008 at sælge kunstklip- og mobileaktiviteterne til firmaet Livingly, som har relanceret en del af Anne og Bent Knudsens papirklip.

Litteratur og kilder:

  • Interview med Anni Knudsen 1977, Kolding Stadsarkiv: L66 og A8114.
  • Kolding Folkeblad 7. april 1984 (Bent Knudsen 60 år)
  • Kolding Folkeblad 30. april 1966
  • Kolding Folkeblad 29. oktober 1955.
  • Kolding Folkeblad 8. juni 1966 ( Kolding Salgs- og Reklameforenings Initiativ-pris)
  • Jydske Tidende 24. april 1966.
  • www.livingly.dk