Kolding Staalbørstefabrik

Fra KoldingWiki
Kolding Maskinfabrik, Ndr. Bjert. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Kolding Staalbørstefabrik, også kendt som Kolding Stålbørstefabrik, var en stålbørste fabrik som eksisterede mellem 1908 og 1963.

Fabrikshistorie

I 1894 etablerede L.H. Nielsen en maskinfabrik, hvorfra han tilbød et bredt udvalg af maskinreparationer til byens fabrikker, men fra 1908 koncentrerede L. H. Nielsen sig om ét bestemt produkt: stålbørster. Fabrikken skiftede samtidig navn Kolding Staalbørstefabrik, samt flyttede ind i den tidligere Skovmøllens lokaler på hjørnet af Marielundsvej og Ndr. Ringvej.

I 1930 solgte han fabrikken til Kaj Maltarp, men i 1934 åbnede han en ny fabrik, I/S Børstefabrikken Dan på samme sted. I 1939-1940 byggede han en ny fabrik i Nørre Bjert. Sønnerne Albert og Rikard trådte ind i firmaet, og i starten af 1950'erne eksporterede de varer til det meste af Europa og til flere oversøiske lande.

Børstefabrikken på Nr. Bjertvej 103 er stadig Skandinaviens største producent af børster til anvendelse i industrien, og indgår i dag i den internationale koncern Osborn International.

Kaj Maltarp, der i 1930 købte Kolding Staalbørstefabrik, var begyndt på produktion af særligt roterende stålbørster, der skulle anvendes i meget snerige lande. Eksport til f.eks. Canada var derfor oplagt. Kajs sønner, Hugo og Georg tog derover, og inden længe byggede de Kolding Staalbørstefabrik i Canada, nærmere bestemt i Bassie, Ontario. Canadian Wire Brush Co. blev herefter den største aftager af stålbørster, efterfulgt af det finske og engelske marked. Efter Kaj Maltarps død blev Kolding Staalbørstefabrik i 1963 nedlagt, og en ny mere moderne børstefabrik med navnet Maltarp Manufacturing A/S, i dag Maltarp A/S, blev herefter etableret i Vamdrup, Industrivej 17.

Litteratur og kilder

  • Arkivalier om Kolding Staalbørstefabrik (link åbner ny fane) på Kolding Stadsarkiv, arkiv.dk
  • Gunnar A. Engberg: Erhvervslivet i Knud Moseholm m.fl. (red.): Kolding i det tyvende århundrede indtil kommunesammenlægningerne i 1970, bind 2, 1979.
  • Niels Ladegaard og Erik Faurby: Fabrikant H.H. Nielsen og Kolding Maskinfabrik, Koldingbogen 2001
  • Mænd og deres virke (1950).
  • http://www.osborn.dk (set 2013)
  • http://www.maltarp.dk (set 2013)