Kolding Staalbørstefabrik

Fra KoldingWiki
Kolding Maskinfabrik, Ndr. Bjert. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

L. H. Nielsen etablerede i 1894 en maskinfabrik, hvorfra han tilbød et bredt udvalg af maskinreparationer til byens fabrikker, men fra 1908 koncentrerede L. H. Nielsen sig om ét bestemt produkt: stålbørster nu med navnet Kolding Staalbørstefabrik og i den tidligere Skovmølles lokaler på hjørnet af Marielundsvej og Ndr. Ringvej.


I 1930 solgte han fabrikken til Kaj Maltarp, men i 1934 åbnede han en ny fabrik, I/S Børstefabrikken Dan på samme sted. I 1939-40 byggede han en ny fabrik i Nørre Bjert. Sønnerne Albert og Rikard trådte ind i firmaet, og i starten af 1950erne eksporterede de varer til det meste af Europa og til flere oversøiske lande. Børstefabrikken på Nr. Bjertvej 103 er stadig Skandinaviens største producent af børster til anvendelse i industrien, og indgår i dag i den internationale koncern Osborn International.


Kaj Maltarp, der i 1930 købte Kolding Staalbørstefabrik, var begyndt på produktion af særligt roterende stålbørster, der skulle anvendes i meget snerige lande. Eksport til feks. Canada var derfor oplagt. Kajs sønner, Hugo og Georg tog derover, og inden længe byggede de Kolding Staalbørstefabrik i Canada, nærmere bestemt i Bassie, Ontario. Canadian Wire Brush Co. blev herefter den største aftager af stålbørster, efterfulgt af det finske og engelske marked. Efter Kaj Maltarps død blev Kolding Staalbørstefabrik i 1963 nedlagt, og en ny mere moderne børstefabrik med navnet Maltarp Manufacturing A/S, i dag Maltarp A/S, blev herefter etableret i Vamdrup, Industrivej 17.


Litteratur og kilder

  • Gunnar A. Engberg: Erhvervslivet i Knud Moseholm m.fl. (red.): Kolding i det tyvende århundrede indtil kommunesammenlægningerne i 1970, bind 2, 1979.
  • Niels Ladegaard og Erik Faurby: Fabrikant H.H. Nielsen og Kolding Maskinfabrik, Koldingbogen 2001
  • http://www.osborn.dk.
  • http://www.maltarp.dk.