Kolding Rådhus

Fra KoldingWiki
Akseltorv med rådhuset pyntet med flag og guirlander i anledning af kong Christian d. IX og dronning Louises guldbryllup d. 26-05-1892. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.
Juletræet foran Kolding Rådhus tændes, 1960. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Der har ligget et rådhus på Akseltorvets vestside siden begyndelsen af 1500-tallet. I 1582 skænkede Frederik 2. Kolding By et nyt rådhus. Det var hovedbygningen til Viuf Hovedgård, som han havde købt for at kunne indlemme gårdens jorder i sit jagtterræn. Dette rådhus blev erstattet i 1839-1840 af et nyt i klassicistisk stil bygget af murermester Johannes Nielsen fra Nr. Bjert. Han havde benyttet Domhuset på Nytorv i København som forbillede.


Allerede i 1874-1875 blev dette rådhus erstattet af et mere moderne rådhus tegnet af kongelig bygningsinspektør L. A. Winstrup. Winstrups rådhus blev moderniseret og forhøjet 1924 af arkitekt Ernst Petersen, og det er hans rådhus, der fortsat står. Tegningerne af de fire rådhuse kan ses i rådhusets hall.


Før Ernst Petersens ombygning indeholdt bygningen rådhus, tinghus og arresthus, men efter 1924 var det kun den kommunale administration, der holdt til på rådhuset. I 1960erne blev rådhuset for lille til den voksende kommunale administration, og efterhånden rykkede fagforvaltningerne til andre bygninger i bymidten.


I løbet af 1990erne blev byrådssalen og de øvrige repræsentative rum på rådhuset nyindrettet med nye møbler og lamper, og farvesætningen blev lysere. Det var arkitekt Clara Rigenstrup, Tegnestuen Mejeriet, der stod for dette.


Uden for Rådhuset mod Torvegade står skulpturen Bacchusbarn med druer, udført af Anne Marie Carl Nielsen i 1898 og opstillet i 1933.


Litteratur og kilder

  • Birgitte Dedenroth-Schou og Jens Åge S. Petersen: Rådhus og bystyre i Kolding 1500-2000, 2001.