Fru Jytte

Fra KoldingWiki
Fru Jyttes Vej, 20.6. 1989. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Fru Jytte var enke efter adelsmanden Henneke Limbæk, som faldt i kampen mod ditmarskerne i 1404. Han var en efterkommer af den mægtige adelsslægt Limbækkerne og var herre til Skinkelsborg i Sdr. Stenderup Sogn, Tørning, Trøjborg, Møgeltønder og Gram. Fru Jytte og Henneke Limbæk havde herresæde på Tvedsgaard, som lå i Tved, Dalby sogn.

I 1427 pantsatte fru Jytte Brændkjær Mark til Kolding by. Sagnet fortæller, at en fornem dame lånte penge af Kolding by, og at bymændene havde sat den betingelse, at pengene skulle betales en bestemt dag inden klokken tolv, ellers tilfaldt den pantsatte jord byen. Dagen kom, og borgerne havde truffet deres forholdsregler. De omtalte bymænd havde taget plads i kirkens tårn, og da fru Jytte kom kørende på Kolding bro, slog klokken tolv. Hun var kommet for sent. Bymændene havde nemlig fået klokkeren til at stille kirkeuret frem, og byen beholdt marken. Og sagnet ender med, at siden har man ikke kunnet få uret til at gå rigtigt.

Den rigtige historie om pantsætningen kan læses under Brændkjær Mark. Fru Jyttes Vej er opkaldt efter Fru Jytte.


Litteratur og kilder

  • P. Eliassen: Kolding fra Middelalder til Nutid, 1908-1910 genudgivet som bd. 1. Koldinghus, 1974 og bd. 2. Det gamle og nyere Kolding, 1975, s. 220 kort s. 224.
  • Axel Andersen: Fru Jyttes kapløb med kirkeuret, Koldingbogen 1972.