Elvard Jørgen Martin Andersen

Fra KoldingWiki

Elvard Jørgen Martin Andersen

Født: 1878

Død: 1915

Ægtefælle: -

Erhverv: Bogholder og soldat

Elvard Jørgen Martin Andersen (født 1878, Kolding - død 1915).

Elvard Jørgen Martin Andersen var søn af skomagermester Anders Martin Andersen og Sørine Dorothea Margrethe Andersen (født Guldberg) og blev født den 10. februar 1878 i Kolding. Elvard startede i skole på Karl Hansens privatskole, som var en forskole til Latinskolen. Der gik han i tre år, før han rykkede op på Kolding Latin- og realskole. Han havde sin skolegang mellem 1886 og 1892 og går i 1893 i lærer hos isenkræmmer Muchitsch i Låsbygade, samtidig med at han fortsatte med at gå til undervisning på Kolding Handelsskole. Efter at læretiden udløb i 1897, begyndte han at arbejde som bogholder i sin fars skomagerforretning. Faderen skifter imidlertid branche og etablere Kolding Traadvare- og Mærkefabrik og Elvard bliver derefter handelsrejsende for det nyetablerede firma.

I december 1898 står han registreret som emigrant til USA. Hans endelige destination er ikke USA, for han tager hyrer på et sejlskib med kurs mod Australien. I Australien arbejder Elvard først i halvandet år hos en familien Sørensen i Queenslang før han flytter til New South Wales, hvor han tager job som løsarbejder i ”the outback”. Der er kun sporadisk kontakt med familien i Kolding, for posten får han sendt til familien Sørensen og han kommer kun tilbage og tjekker den hvert andet eller tredje år. Han ansøger om australsk statsborgerskab og modtager det i 1914. Men han når aldrig at modtage sit nye pas.

Første verdenskrig er i gang og Australien indkalder frivillige til at kæmpe for resterne af det britiske imperium. Elvard melder sig som tusindvis af andre australiere frivilligt og udskibes til Egypten, hvor han trænes som soldater. Elvard bliver en del af det store angreb på det logistiske knudepunkt Dardanellerne i Det Osmanske Imperium. Angrebet starter d. 25 april 1915. Elvard dør som en af mange den 5. maj, under et granatangreb på Shrapnell Gully. Den dag i dag mindes han på to gravpladser; Kolding Gamle. Kirkegård og Lone Pine Memorial nær Dardanellerne.

Litteraturliste

  • ”På sporet af Elvard Jørgen Martin Andersen”, Kim Mikkelsen, Koldingbogen 2007