Anna Karoline Hagerup

Fra KoldingWiki
Version fra 23. maj 2018, 13:13 af Billy (diskussion | bidrag) Billy (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)

Anna Karoline Hagerup

Anna Karoline Hagerup B17034.jpg
Lærerinde og medlem af Kolding Byråd for Det Konservative Folkeparti/Højre 1913-1917. Billedet er taget omkring 1890. Kolding Stadsarkiv, Fotograf Hansen og Weller, København.

Født: 1857

Død: 1925

Ægtefælle: Andreas Thomsen Hagerup

Erhverv: Lærerinde, lokalpolitiker

Anna Karoline Hagerup, født Geill (1857-1925), lærerinde, var medlem af Kolding Byråd for Det Konservative Folkeparti/Højre i perioden 1913-1917. Hun var datter af Hans Christian Geill, der var en kendt lærer i det kommunale skolevæsen i Kolding og redaktør på den konservative Kolding Avis. Hendes mor, Gerhardine Geill, var søster til forfatteren, journalisten og politikeren Carl Ploug.

Som 39-årig blev Anna Karoline Hagerup gift med arkitekten Andreas Thomsen Hagerup.

Hvilken uddannelse, Anna Karoline Hagerup reelt havde, vides ikke, men hun virkede i hvert fald i en årrække som lærerinde ved flere skoler i Kolding. I perioden fra 1906-1919 var hun tilknyttet Kolding Højere Almenskole som timelærer. Hun underviste nogle få timer om ugen i skrivning og dansk. Desuden fungerede hun som vikar på Døtreskolen og ved kommuneskolerne i byen. Endelig underviste hun i tysk på Handelsskolen.

Anna Karoline Hagerup var 56 år, da hun blev valgt ind i Kolding Byråd i 1913. Hun var i sine fire år i byrådet formand for Udvalget for Populære Foredrag. Endvidere sad hun som menigt medlem i Legatudvalget, Udvalget for De Frie Skoler, Udvalget for Vandværket og Forskønnelsesudvalget. Endelig var Anna Karoline Hagerup medlem af bestyrelsen for Folkekøkkenet i Kolding, som hun i 1915 var med til at stifte. (Mogens R. Nissen/Kims).


Litteratur og kilder

  • Kvindelige lokalpolitikere i Kolding 1909-2005, skrevet af historiestuderende ved Syddansk Universitet, Kolding. Redigeret af Mogens R. Nissen. Udgivet som webpublikation af Kolding Stadsarkiv, 2009 på http://www.koldingstadsarkiv.dk.