Forskel mellem versioner af "Eltang Kirke"

Fra KoldingWiki
 
(10 mellemliggende versioner af 3 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Eltang Kirke er placeret på en af de bakketoppe som blev formet af den sidste istid og har ligget der siden 1100-tallet. Kor og skib blev bygget først af kampesten indsamlet på de omkringliggende marker, siden fulgte tårn og våbenhus et par hundrede år senere. Disse er opført af røde munkesten.
+
[[Fil:Eltang Kirke B40000.jpg|thumb|right|300px|Eltang Kirke omkring 1930. Kolding Stadsarkiv, fotograf: Bøilesen.]]
  
I våbenhuset er der opsat to store gravsten. Den ene har ligget inde i kirken midtergangen ud for prædikestolen, den anden har ligget over provst [[Seidelin]] og dennes hustrus begravelsesplads ude kirkegården.  
+
Eltang Kirke ligger i [[Eltang Sogn]], og er placeret en af de bakketoppe som blev formet af den sidste istid og har ligget der siden 1100-tallet. Kor og skib blev bygget først af kampesten indsamlet de omkringliggende marker, siden fulgte tårn og våbenhus et par hundrede år senere. Disse er opført af røde munkesten.
  
Eltang Kirke var indtil 1889 også sognekirke for [[Nr. Bjert]] og [[Strandhuse]]. Ved indførelsen af tvungen kirkegang i 1600-tallet blev kirken for lille, derfor blev der i 1686 opsat et pulpitur (en indskudt etage) med ekstra siddepladser. Adgangen til pulpituret ses endnu dels i våbenhuset og dels i det nordøstlige hjørne af kirkeskibet. Efter indvielsen af [[Nr. Bjert Kirke]] i 1889, var der ikke mere brug for pulpituret, der nedtoges i år 1900.  
+
I kirkens våbenhus er der opsat to store gravsten. Den ene har tidligere ligget inde i kirken på midtergangen ud for prædikestolen, den anden har ligget over provst Seidelin og dennes hustrus begravelsesplads ude på kirkegården. Den første præst som der kendes til i Eltang var [[Dionysius Jensen]], der nævnes i 1484.
 +
 
 +
Ved indførelsen af tvungen kirkegang i 1600-tallet blev kirken for lille, derfor blev der i 1686 opsat et pulpitur (en indskudt etage) med ekstra siddepladser. Adgangen til pulpituret ses endnu dels i våbenhuset og dels i det nordøstlige hjørne af kirkeskibet. Efter indvielsen af [[Nr. Bjert Kirke]] i 1889, var der ikke mere brug for pulpituret, der nedtoges i år 1900.  
  
 
Kirkens klokke stammer fra 1588 og er støbt hos klokkestøber Mathias Bennich i Lübeck.  
 
Kirkens klokke stammer fra 1588 og er støbt hos klokkestøber Mathias Bennich i Lübeck.  
 +
 +
Kirken var indtil [[1889]] også sognekirke for [[Nørre Bjert|Nr. Bjert]] og [[Strandhuse]].
 +
 +
Kirken er beliggende på Eltangvej 106, Eltang.
  
  
 
===Litteratur og kilder===
 
===Litteratur og kilder===
 
 
*Trap Danmark 5, Vejle Amt, 1965.
 
*Trap Danmark 5, Vejle Amt, 1965.
*H.P. Bertelsen: Eltang, N. Bjært og S. Vilstrup Sogne, Kolding 1955.
+
*H.P. Berthelsen: [[Eltang, N. Bjært og S. Vilstrup Sogne (1955)|Eltang, N. Bjært og S. Vilstrup Sogne]], Kolding 1955, udgivet af [[Eltang-Sdr. Vilstrup Sognekommune]]
  
 
[[Kategori: Kirker]]
 
[[Kategori: Kirker]]
 +
[[Kategori:Eltang Sogn]]

Nuværende version fra 1. nov 2024, 15:50

Eltang Kirke omkring 1930. Kolding Stadsarkiv, fotograf: Bøilesen.

Eltang Kirke ligger i Eltang Sogn, og er placeret på en af de bakketoppe som blev formet af den sidste istid og har ligget der siden 1100-tallet. Kor og skib blev bygget først af kampesten indsamlet på de omkringliggende marker, siden fulgte tårn og våbenhus et par hundrede år senere. Disse er opført af røde munkesten.

I kirkens våbenhus er der opsat to store gravsten. Den ene har tidligere ligget inde i kirken på midtergangen ud for prædikestolen, den anden har ligget over provst Seidelin og dennes hustrus begravelsesplads ude på kirkegården. Den første præst som der kendes til i Eltang var Dionysius Jensen, der nævnes i 1484.

Ved indførelsen af tvungen kirkegang i 1600-tallet blev kirken for lille, derfor blev der i 1686 opsat et pulpitur (en indskudt etage) med ekstra siddepladser. Adgangen til pulpituret ses endnu dels i våbenhuset og dels i det nordøstlige hjørne af kirkeskibet. Efter indvielsen af Nr. Bjert Kirke i 1889, var der ikke mere brug for pulpituret, der nedtoges i år 1900.

Kirkens klokke stammer fra 1588 og er støbt hos klokkestøber Mathias Bennich i Lübeck.

Kirken var indtil 1889 også sognekirke for Nr. Bjert og Strandhuse.

Kirken er beliggende på Eltangvej 106, Eltang.


Litteratur og kilder