P.A. Nielsen

Fra KoldingWiki
P.A. Nielsen, 1918
P.A. Nielsen foran ”Gøglervognen”, der blev anvendt til turne i 1948
P.A. Nielsen

Poul Antonius Nielsen (født 21. januar 1899, København - død 1987) var fra 1939 til sin død i 1987 en central figur i arbejdet med amatørteater i Kolding.

Livshistorie

Poul Antonius Nielsen (kaldet P.A.) var født på Den kgl. Fødselsstiftelse i København den 21.1.1899 som søn af den ugifte Emilie Katharine Ludovica Nielsen. Hun var meget ung – 21 år – og P.A. Nielsen voksede op hos mormoderen Anne Petrea Nielsen og dennes mand, maleren Christian Frederik Rønnenkamp. Herfra kom navnet Rønnenkamp, som P.A. brugte som kunstnernavn i sin ungdom.

Allerede som dreng ønskede P.A. at blive skuespiller, men forældrene betingede sig, at han først fik et borgerligt erhverv. Det blev ekviperingsbranchen. Men han blev også skuespiller og debuterede omkring 1915 i Frederiksværk på en Jørgen Jensen turne, hvor han spillede Sven Gønge i Gøngehøvdingen. I København dublerede P.A. Elith Pio på Dagmarteatret. I 1920erne havde P.A. debut hos direktør Oscar Holst i Tivoli Varieteen. På Apollo Teatret spillede P.A. bl.a. med i farcen ”Ferdinand Olsen” sammen med Edgar Hansen og Tonny Lehmann. P.A. spillede i denne periode også sammen Carl Fischer og ”Gissemand”.

P.A. spillede revyer i provinsbyer som Odense, Århus og Ålborg. I Ålborg-Sundby var han nogle år på varieteen på Frederikstorv og på Royal. I stumfilmens dage havde han småroller på Nordisk Film og Palladium.

Omkring 1935 forlod P.A. Nielsen den professionelle teaterkarriere for at blive reklamechef inden for kjoler og parfumer. Han slog sig ned i Kolding, hvor han i 1937 blev gift med Magda Petrea Hansen (kaldet Pusser, født 14. juni 1908 i Vandel). P.A. Nielsen og Pusser boede størstedelen af deres liv i Jernbanegade 23.

I 1939 var P.A. Nielsen med til at starte Kolding Teaterselskab, der i 1945 blev til Sydjydsk Amatørteater. Han var foreningens karismatiske instruktør og fra 1939 til 1945 og 1951 til 1972 foreningens formand. I 1972 skete der et brud med Sydjydsk Amatørteater. P.A. Nielsen startede da Kolding Amatørteater, hvor han ligeledes var frontfigur frem til sin død i 1987.

Teatret var en stor del af hans liv, og foruden arbejdet med at instruere for amatørteatret i Kolding, rejste han rundt i landet og instruerede for andre amatørteatre. Dermed fik han lejlighed til at opføre de stykker, han selv havde oversat eller bearbejdet, blandt andet for et teaterforlag i Kolding.

P.A. Nielsen var en personlighed med stor karisma, og der kan ikke herske tvivl om, at hans hjerte brændte for teatret. Han var udadvendt og holdt af et festligt selskab – hvor han som regel var festens naturlige midtpunkt. P.A. var meget hjælpsom, og ofte hjalp han interesserede med små roller, også selv om de ikke var de fødte skuespillere. Samtidig var han professionel stolt, og når det kom til amatørteatret havde han høje standarder, hvad enten det drejede sig om et godt og korrekt sprog eller det drejede sig om, hvordan man spillede på en scene.

Litteratur og kilder

  • "Kolding Teaterselskab og Sydjydsk Amatørteater", Kolding-bogen, 2009