Lorentz Hansen Rasch

Fra KoldingWiki
Version fra 14. aug 2023, 08:45 af Jkrause (diskussion | bidrag) Jkrause (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med " Lorentz Hansen Rasch, f. 18-6-1888 - d. 13-8-1943. Kriminalassistent. Lorentz Rasch blev født den 18. juni 1888 i Sæd ved Tønder. Efter tysk skolegang blev han uddanne...")
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)


Lorentz Hansen Rasch, f. 18-6-1888 - d. 13-8-1943. Kriminalassistent.

Lorentz Rasch blev født den 18. juni 1888 i Sæd ved Tønder. Efter tysk skolegang blev han uddannet som nitter, og da verdenskrigen kom, blev han indkaldt. En del af krigstiden var han ved skibsværfterne i Triest, Kiel og Flensborg, men han gjorde også så god en indsats som soldat, at han blev dekoreret med Jernkorset af 1. klasse.

Inden Genforeningen - i overgangsperioden - havde han ansættelse i Commision Internationale de Slesvig, og i denne periode fik han så megen smag for politimæssig arbejde, at han den 15. juni 1920 blev ansat i det sønderjyske ordenspoliti i Tønder og var således de første år efter Genforeningen i Sønderjylland. Små tre år senere, den 1. april 1926, forflyttedes han til Ringkøbing, og her virkede han i 10 år, til han i marts 1936 kom til Kolding. Den 1. november 1939 udnævntes han til ordensbetjent i kriminalpolitiet og til leder af sikkerhedspolitiets herværende afdeling, og i november måned 1942 udnævntes han til kriminalassistent.

Den 22. juni 1943 måtte Rasch melde sig syg og lade sig indlægge på Kolding Sygehus' medicinske afdeling. I virkeligheden havde han da allerede de sidste par måneder været alvorlig syg og hans arbejdsevne betydeligt nedsat. Lægerne kunne dog ikke stille noget op imod sygdommen, og d. 13. august 1943 gik Rasch bort.

Rasch efterlod sig foruden sin hustru flere voksne børn.

I hans nekrolog blev der lagt vægt på hans arbejde under de vanskelige år under besættelsen:

"Kriminalassistent Rasch, der som tyskuddannet sønderjyde beherskede det tyske sprog ligeså godt som det dansk, fik udmærket brug for også disse sproglige evner efter besættelsen af Danmark, hvor han som leder af sikkerhedspolitiets afdeling blev et fra alle sider højst påskønnet mellemled mellem besættelsesmagten og de danske myndigheder. De første forstod at værdsætte ham som gammel frontsoldat og for hans indsigt i tyske forhold - og de sidste satte pris på ham for hans store forhandlingsevner. Og fra begge sider anderkendte man hans store faglige indsigt og dygtighed, der gjorde ham respekteret i alle fagkredse."

  • Kolding Folkeblad, 14. august 1943.