Kolding kafferisteri

Fra KoldingWiki
Version fra 24. mar 2022, 13:42 af WikiSysop (diskussion | bidrag) WikiSysop (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Billedtekst: Kolding kafferisteri. Taget i 1985 af Ludvig Dittman. Kolding Stadsarkiv

Kolding kafferisteri lå på adressen Langelinie 25, hvor der i dag er parkeringspladser til Nicolai-kulturkompleks. Risteriet blev grundlagt i 1917 af købmændene P. Jensen Berring og R. Malling Schmidt. Ved grundlæggelsen gik risteriet under navnet Berring Kafferisteri, hvilket blev ændret til Malling Schmidt Kafferisteri i 1938 efter Berrings død. Kafferisteriet blev i oktober 1943 solgt til Arne Andersen, der i 1965 ændrede navnet på risteriet til Kolding Kafferisteri. Arne Andersen solgte i februar 1977 virksomheden til Viggo Lorenzen, der havde været ansat som salgschef i Kolding Kafferisteri siden 1963. Under Lorenzens virke blev bygningerne i 1978-1979 udvidet og modernisereret. Viggo Lorenzen drev Kolding Kafferisteri til 1993, hvor det blev solgt til Mortensens kaffe i Vejle, der dermed også overtog Kolding Kafferisteris kundekreds. Bygningen, som stod på grunden, blev nedrevet i 1994.

Kolding Kafferisteri var en forholdsvis lille virksomhed, men den formåede alligevel at have en stor og spredt kundekreds. Kafferisteriet leverede kaffe til købmænd og restauratører rundt omkring i Danmark. I Kolding og omegn kørte kafferisteriet salgsture tre gange om ugen i deres salgsvogn. Kaffen, som Kolding Kafferisteri brugte, kom primært fra Brasilien, men også fra Colombia, Indonesien og Malaysia og blev fragtet til Danmark til søs.

Hvor Kolding i dag ikke har flere kafferisterier tilbage, har der før i tiden været hele 7 kafferisterier. I 1993, før Kolding Kafferisteri lukkede, var der kun 2 tilbage og efter lukningen af Kolding Kafferisteri, var det kun Merrild Kaffe A/S, der var tilbage i Kolding.

Litteratur og kilder:

Kolding Stadsarkiv: Saglig Samling (66.88 Nydelsesmidler). Notater og udklip om kafferisteriet samt Kolding Kafferisteri

Kolding Stadsarkiv: A89