Forskel mellem versioner af "Kolding Avis"

Fra KoldingWiki
Linje 8: Linje 8:
  
  
Natten til lørdag den 16. september 1944 blev Kolding Avis udsat for [[Schalburgtage]], som var et folkeligt navn for terror begået af tyske sympatisører, og tre mennesker omkom. Egentlig var aktionen rettet mod Jydske Tidende, hvor der blev produceret illegale blade, men bygningen var for godt sikret til at gerningsmændene kunne trænge ind. Derfor gik det i stedet ud over Kolding Folkeblad, men med hjælp fra Jydske Tidende udkom Kolding Folkeblad allerede allerede igen om mandagen.
+
Natten til lørdag den 16. september 1944 blev Kolding Avis udsat for [[Schalburgtage]], som var et folkeligt navn for terror begået af tyske sympatisører, og tre mennesker omkom. Egentlig var aktionen rettet mod Jydske Tidende, hvor der blev produceret illegale blade, men bygningen var for godt sikret til at gerningsmændene kunne trænge ind. Derfor gik det i stedet ud over Kolding Folkeblad. Med hjælp fra Jydske Tidende udkom Kolding Folkeblad dog allerede allerede igen om mandagen.
  
  
Linje 15: Linje 15:
  
 
====Materiale på Kolding Stadsarkiv====
 
====Materiale på Kolding Stadsarkiv====
 +
---
  
 
*Kolding Avis 1851 - 1929
 
*Kolding Avis 1851 - 1929

Versionen fra 12. jun 2013, 13:04

Annonce i Kolding Avis, 1856.


Kolding Avis startede i 1849 som en konservativ avis, der var for det danske og velkendte, men som var imod datidens krav om frihed og lighed. Disse liberale ideer var Chresten Berg til gengæld stor tilhænger af, og han skabte derfor Kolding Folkeblad som det politiske modstykke til Kolding Avis.


I 1929 blev Kolding Avis, sammen med en række andre konservative aviser, opkøbt af Berlingske Tidende for at skabe et stærkt konservativt modstykke til de liberale og socialdemokratiske aviser under navnet Jydske Tidende. Navnet Kolding Avis fortsatte dog med at optræde indtil 1949. Jydske Tidende blev udgivet i Kolding fra 1929 og fortrængte hurtigt de andre aviser i Syd- og Sønderjylland, og kun den liberale Vestkysten i Esbjerg var fortsat en seriøs konkurrent.


Natten til lørdag den 16. september 1944 blev Kolding Avis udsat for Schalburgtage, som var et folkeligt navn for terror begået af tyske sympatisører, og tre mennesker omkom. Egentlig var aktionen rettet mod Jydske Tidende, hvor der blev produceret illegale blade, men bygningen var for godt sikret til at gerningsmændene kunne trænge ind. Derfor gik det i stedet ud over Kolding Folkeblad. Med hjælp fra Jydske Tidende udkom Kolding Folkeblad dog allerede allerede igen om mandagen.


Efter 2. verdenskrig overtog Jydske Tidende både aviserne Dannevirke og Ribe Stiftstidende, og i slutningen af 1980'erne kom Vestkysten og Jydske Tidende i dialog om at skabe et samlet stærkt dagblad, der skulle dække Vest-, Syd- og Sønderjylland. Fusionen lykkedes, og den første udgave af JydskeVestkysten, som bladet kom til at hedde, udkom den 15. januar 1991. I 1993 opkøbte JyskeVestkysten Kolding Folkeblad og kunne dermed dække hele regionen.


Materiale på Kolding Stadsarkiv

---

  • Kolding Avis 1851 - 1929

- For hele perioden skal det skaffes fra Havnemagasinet.

  • Jydske Tidende 1929 - 1991 (optræder også som Kolding Avis 1929 - 1949)

- For perioden 1929 - oktober 1987 skal det skaffes fra Havnemagasinet.

- For perioden oktober 1987 - 13. januar 1991 skal det skaffes fra Brostrædemagasinet

  • Jydske Vestkysten (Fra 1991 også Kolding Folkeblad) 1991 -

- For hele perioden skal det skaffes fra Brostrædemagasinet.


  • Mikrofilm med aviserne fra 1849 til i dag kan ses på Kolding Bibliotek.


Litteratur og kilder