Kolding

Fra KoldingWiki
Version fra 21. mar 2025, 08:39 af Billy (diskussion | bidrag) Billy (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med " == Kolding har en fascinerende historie, der strækker sig tilbage til da byen blev grundlagt omkring år 1200. ens strategiske beliggenhed ved Kolding Fjord gjorde de...")
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)


==

Kolding har en fascinerende historie, der strækker sig tilbage til da byen blev grundlagt omkring år 1200.

ens strategiske beliggenhed ved Kolding Fjord gjorde den til et vigtigt handels- og transportcenter. I de tidlige år voksede Kolding hurtigt, og byen fik snart status som købstad. Hvornår Kolding er blevet en købstadsby er uvis, de ældste købstads privilegier (rettigheder) der kendes for Kolding, er fra januar 1321, da kong Christoffer d. 2 stadfæster (bekræfter) de privilegier som tidligere konger havde tildelt byen.

I løbet af middelalderen blev Kolding et vigtigt politisk og militært centrum. Byen var hjemsted for Koldinghus, et slot der blev påbegyndt i 1260'erne, som fungerede som residens for de danske konger, når disse var i Jylland. Koldinghus spillede en central rolle i mange historiske begivenheder og var et symbol på kongemagten i regionen. Kolding, og i høj grad Koldinghus, kom til at marker grænseskellet mellem kongeriget Danmark og hertugdømmet Slesvig

I 1400-tallet blev Kolding en del af det danske kongerige, og byen fortsatte med at udvikle sig som et handelscentrum. I takt med at handelen blomstrede, voksede befolkningen, og byen fik flere rettigheder og privilegier. I 1600-tallet, særligt efter den danske enevældes indførsel, oplevede Koldings dog nedgangstider og byen begyndte at miste betydning for kongemagten.

Af de kriser, såsom krige og sygdomsepidemier, det har ramt Kolding, kan man bl.a. nævne: 1247, hvor kong Erik Plovpenning, under en krig imod den danske konge, skulle have afbrændt byen. I 1313 da kong Erik Menved besejre et jysk bondeoprør ved byen. I 1583 da en storbrand hærger byen, næsten hele den østlige bydel ødelægges. Igennem 1600tallet hærges byen flere gange af de såkaldte svenskerkrige og fremmede tropper, bl.a. under Karl Gustav krigen, hvor over 150 huse efter krigen enten er blevet forladt, ødelagt eller er så ruineret, at de ikke kan bruges til beboelse. Også pest sygdomsepidemier rammer igennem 1600tallet mindst tre gange byen.

På grund af dårlige tider, besluttede kong Christian d. 5 i september 1678 at pålægge Kolding stavnsbånd, for at byen ikke skal blive fuldstændig afbefolket. Omkring år 1600 har historikere estimeret, at der var omkring 2500 indbyggere i byen, ifølge mandtal fra 1696, havde byen da kun 995 indbyggerne.

Man kan læse i bogværket Danske Atlas (udgivet 1769), at byens handel i midten af 1700tallet er meget ringe, angivelig bl.a fordi byen var nabo til hertugdømmet Slesvig - særligt trues byens økonomi og handel i anden halvdel af 1700tallet, fordi Kolding Å er ved at sande til og skibe derfor ikke længere kan sejle ind byens havn ved Sønderbro, et problem der først løses i 1843 med indvielsen af en ny havn.

Byen forblev dog et vigtigt militært knudepunkt, især under de krige, der prægede perioden. Enevælden blev indført i Danmark i 1660, hvilket betød, at kongen fik absolut magt, og dette havde også indflydelse på Kolding og dens udvikling. Sammenfattende kan man sige, at Koldings historie fra grundlæggelsen i 1200 til enevældens indførsel er præget af vækst, politisk betydning og militær aktivitet, hvilket har været med til at forme byen til det, vi kender i dag.