Anne Marie Carl Nielsen

Fra KoldingWiki

Anne Marie Carl Nielsen f. Brodersen (1863-1945) Dansk billedhugger, medlem af Akademiraadet 1912-14.

Livshistorie

Billedhugger Anne Marie Carl-Nielsen, født Brodersen, blev født den 23. juni 1863 på proprietærgården Thygesminde i Sdr. Stenderup.

Forældrenes forventning til deres datters fremtid var, at hun skulle giftes og være husmor og gårdmandskone. Anne Marie havde dog andre planer. Allerede som barn viste hun interesse for kunsten, og som 18-årig kom hun på snitteskole i Slesvig. Faderen ville dog ikke høre tale om, at han skulle betale for en længere kunstnerisk uddannelse, selvom det viste sig at Anne Marie havde et stort talent. Alligevel kom hun til København, hvor hun startede på den nyligt oprettede Tegne- og Kunstindustriskole for kvinder. Dansk Kvindesamfund stod bag oprettelsen af skolen. Hun forsøgte herefter at få en elevplads hos billedhugger Bissen, som dog afslog med begrundelsen at ”kvinder giftede sig” – underforstået at giftermål betød enden på en kunstnerisk karriere for en kvinde. I stedet fik hun en elevplads hos August Saabye. I 1884 modellerede hun en buste, som blev udstillet på Kunstakademiets udstilling. Denne blev det endegyldige bevis på, at hun kunne gøre kunsten til sin levevej.

Anne Marie mødte komponisten Carl Nielsen i Paris i marts 1891. 10. maj samme år giftede de sig i Firenze. Hen på sommeren vendte de tilbage til Danmark, hvor de bosatte sig sammen i København. Parret fik hurtigt tre børn. Men Anne Marie blev ingen klassisk husmor. Både hun og Carl var karrieremennesker, der brændte for hvert deres fag. Det kunne derfor ikke komme på tale, at Anne Marie skulle trække sig tilbage og tage sig af familien. De fik da også begge strålende karrierer – hun som billedhugger og han som komponist – omend Anne Marie stod lidt i skyggen af sin husbonds succes. Anne Marie brød med århundreders traditioner for kvindeliv og satte nye standarder for ægteskabeligt samliv.

Værker

Selvom hun levede det meste af sit liv i København, har hun sat sit præg på Kolding gennem kunstværker flere steder i byen, blandt andet Bacchusbarn med druer i rådhushaven ved Kolding Rådhus.

Litteratur og kilder

  • Kamma Marie Poulsen-Hansen: "Anne Marie Brodersen - gift Carl Nielsen", Koldingbogen 2015.
  • Camilla Brask Rasmussen. "Anne Marie Carl Nielsen (1863-1945)", Ugeavisen 2021