Sonja Andersen

Fra KoldingWiki

Sonja Andersen (1918 - 2003) sad i Kolding Byråd for Socialdemokratiet i perioden 1962-1986. Hun kom fra en stor familie med ti søskende, og hun flyttede hjemmefra som 17-årig for at stå i lære som nådlerske. Der blev ofte talt politik i barndomshjemmet i Tørring. Faderen sad i sognerådet i 12 år. I 1947 blev Sonja Andersen gift med arkitekt Alfred J. Andersen, og da hun nedkom med parrets første barn, ophørte hun med at arbejde og blev i stedet for hjemmegående husmor.

Da Sonja Andersen ødelagde sin venstre akillessene, og dermed måtte opgive et ellers aktivt sportsliv, som optog meget af hendes fritid, begyndte hun at fatte interesse for politik. Hun meldte sig ind i Socialdemokratiet og kom med i deres kvindeudvalg, hvor hun senere blev formand. Hun kom også med i den lokale partibestyrelse. Det partipolitiske virke blev et springbræt til byrådet for Sonja Andersen, og i 1962 blev hun valgt ind.

Sonja Andersen beskæftigede sig i løbet af sine 24 år i Kolding Byråd hovedsageligt med byens skoler og sociale spørgsmål. Hun sad i Socialudvalget, Børneværnsudvalget, Udvalget for Husmoderferier, Skoleudvalget (formand 1970-1985) og Skolekommissionen. Sonja Andersen kom desuden som den første kvinde i Kolding Byråd med i Økonomiudvalget (1982-1985). Et udvalg, hun dog trådte ud af igen, da hun fandt det for tidskrævende. Endelig sad hun i Skær-bæksværkets bestyrelse og Udvalget for Kommunens Forsyningsvirksomhed. (Christian S. Lau-ridsen/Kims).

Kvindelige lokalpolitikere i Kolding 1909-2005, skrevet af historiestuderende ved Syddansk Universitet, Kolding. Redigeret af Mogens R. Nissen. Udgivet som webpublikation af Kolding Stadsarkiv, 2009 på www.koldingstadsarkiv.dk.