Peter Nielsen (erhvervsmand)

Fra KoldingWiki
Peter Nielsen præsenterer sin udstykning Humlevænget, marts 1967. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.
Peter Nielsen, ca. 1990. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Peter Nielsen (1931-2003) blev født i 1931, og han forlod skolen allerede efter 8. klasse. De første år derefter var han ungarbejder på FDBs Fabrikker, senere arbejdede han på Saftstationen og som havnearbejder, men tidligt viste han sit usædvanlige handelstalent. Han handlede først med duer, høns og kalkuner, senere brugte varebiler fra Tyskland, og som 18-årig købte han sit første hus på Brunebjerg. Her boede han nogle år, så flyttede han til Frederik 2 Vej, og handelen med huse kom nu for alvor i gang.


I begyndelsen købte Peter Nielsen ældre huse i hele Kolding, som han moderniserede og videresolgte. Senere købte han landejendomme og store jordarealer, som han udstykkede og bebyggede. I 1960erne, 1970erne og i begyndelsen af 1980erne gik det rigtig stærkt, og han havde på et tidspunkt omkring 140 mand ansat. Han købte bl.a. arealer ved Kolding Hørfabrik og hele bykvarterer. Herudover byggede han også mange enkelthuse. Det høje aktivitetsniveau kombineret med hans størrelse gav ham tilnavnet ”Peter den Store”.


I alt blev det til omkring 4000 parcelhuse, de fleste i Kolding, men også en del i Haderslev. Et ”Peter Nielsen-hus” var et begreb i byen. Han standardiserede byggeriet, byggede ikke så store huse, og gjorde det derved muligt at sælge dem til en billigere pris, så flere kunne få råd til eget hus.

Det store udbud af relativt billige parcelhuse havde stor betydning for Koldings erhvervsudvikling i denne periode, og det var derfor oplagt, at han i 1981 blev Årets Koldingborger. Senere blev det også til større byggerier, bl.a. Sundhedshuset i Jernbanegade, Sydcentret og udbygningen af Hejlsminde Badehotel. Som så mange andre byggematadorer fik han en økonomisk nedtur i 1990erne, hvor han måtte sælge mange af sine ejendomme til lave priser, men i 1997 begyndte han igen at udstykke og bygge huse.


Peter Nielsen købte i 1973 gården Hardtsminde i Ødis. Her opbyggede han et af Europas mest avancerede centre for kvægavl - på et tidspunkt var besætningen oppe på 400 køer. Senere blev malkekøerne skiftet ud med fransk kvæg.


I fritiden var fodbold Peter Nielsens store interesse. Han var en sikker tilskuer til først KIFs og senere Kolding FCs kampe på Kolding Stadion. Det var også ham, der gjorde det økonomisk muligt at hente den tidligere landstræner Richard Møller Nielsen til Kolding FC i 2003. (Kolding Stadsarkiv).


Litteratur og kilder

  • Kolding Stadsarkiv: Saglig samling 99.4 Nielsen, Peter.