Forskel mellem versioner af "P. J. Gøhlmann"

Fra KoldingWiki
Linje 16: Linje 16:
 
*Dødsannonce 17.6.1884.
 
*Dødsannonce 17.6.1884.
  
[[Kategori: Erhvervsfolk]]
+
[[Kategori: Erhvervsfolk |Gøhlmann, P.J.]]

Versionen fra 7. sep 2015, 14:47

Garver P. J. Gøhlmann. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Peter Jørgen Gøhlmann (1809-1884) var én af de betydeligste erhvervsdrivende i Kolding i 1800-tallet.

Han blev født i Haderslev i 1809. Faderen var garver. En ældre bror var særdeles aktiv blandt de slesvigsk-holstensk sindede borgere i Haderslev. Som 22-årig fik P. J. Gøhlmann i 1831 borgerskab i Kolding som garver. Han etablerede sig med garveri i Låsbygade, hvor han byggede en efter tidens forhold stor gård Låsbygade 14, hvor siden bl.a. ”Fremad”,”Casino” og senest Kolding Ferieby fik adresse.

Som erhvervsmand var han blandt de mest foretagsomme. Mellem Langelinie og Borgergade havde han teglværk, og på Kolding Havn havde han kalkbrænderi. Som bygherre opførte han hovedparten af husene på østsiden af Langelinie og de fleste af husene på den nordlige side af Blæsbjerggade. Han drev også saltkogeri, cindersbrænderi og mølle. Denne mølle Gøhlmanns Mølle beliggende på Nørre Banke, som det hed dengang, var indrettet til både vind- og dampkraft. Han drev også et par landejendomme i Ejstrup og forsøgte sig som skibsreder. Omkring 1880 flyttede han ned på havnen i den ejendom, der siden blev kendt som ”Skandinavien”.

Det fortælles, at han færdedes i selskab med to store hunde, der kunne indgyde respekt. Hans familiebaggrund og måske også hans egne sympatier var egnet til at skabe mishag i en tid med stærke nationale modsætninger mellem dansk og tysk. I Kolding er han mindet ved vejnavnet Gøhlmannsvej. (Kolding Stadsarkiv).


Litteratur og kilder

  • Bent Petersen: Historien bag manden og hans mølle i: Folkebladet Sydjylland 1.6.1990.
  • Kronik i Kolding Folkeblad 1936, nr. 63.
  • Dødsannonce 17.6.1884.