Hævn og retsopgør

Fra KoldingWiki
Version fra 8. mar 2013, 14:13 af MartinMølgaard (diskussion | bidrag) MartinMølgaard (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Umiddelbart efter befrielsen var trangen til hævn over de mennesker, der på en eller anden måde havde samarbejdet med tyskerne, stor. '''Anholdelser''' ---- Modstandsb...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)

Umiddelbart efter befrielsen var trangen til hævn over de mennesker, der på en eller anden måde havde samarbejdet med tyskerne, stor.


Anholdelser


Modstandsbevægelsen gik den 6. maj 1945 i gang med anholdelser. Disse blev foretaget af grupper på tre mand bestående af en kriminalbetjent og to fra sabotagegrupperne bevæbnede med maskinpistoler. Alene i Kolding blev 60 personer arresteret inden den 7. maj ved middagstid. De blev indbragt til Domhuset, underkastet et kortvarigt forhør og overført til arresten. I løbet af den første uge blev over 100 mennesker arresteret.


Dødsdomme


Herefter gik domstolene i gang. Tre koldingensere fik afsagt dødsdom. Det var: Karl Peter Brinkmann, Hans Kristian Kristensen og Johannes Rasmussen. De hørte alle til gruppen af Gestapo-håndlangere. I alt 46 danskere blev henrettet efter krigen, så Kolding var overrepræsenteret.