Dines Christian Jochum Pontoppidan Aagaard

Fra KoldingWiki
Version fra 26. aug 2018, 23:28 af Billy (diskussion | bidrag) Billy (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)

Dines Christian Jochum Pontoppidan Aagaard

Aagaard B7741.jpg
Koldings første bosiddende fotograf. Fotograf: Ludvig Thomsen

Født: 16. august 1807

Død: 6. august 1899

Ægtefælle: -

Erhverv: Fotograf

Dines Christian Jochum Pontoppidan Aagaard (født 16. august 1807, Kolding - død 6. august 1899) maler, fotograf 1857-1880.

Liv og karriere

Den 16. august 1807 fødtes Dines Christian Jochum Pontoppidan Aagaard i Kolding. Han var den fjerde Dines Pontoppidan Aagaard, som Jacob og Magdalene bragte til verdenen, men den første der overlevede barndommen.

Barndommen i Kolding ved vi ikke meget om, udover at hans far havde sin købmandsgård lige udenfor Sønderport. Den unge Dines, der i øvrigt gik under navnet Pontoppidan, kom som ung i lære som maler. Som 19 årig blev han optaget på Det Kongelige Kunstakademi, eller Det Kongelige Academie for de skjønne Kunster, som det hed dengang. Han blev optaget i 1826, og tilbragte de næste knap otte år på gipsskolen, hvor han tegnede af efter statuer. Han avancerede aldrig til modelskolen, hvor man tegnede efter levende modeller. I stedet indløste han i 1835 borgerbrev som maler i Kolding. Et erhverv han bestred det meste af sit liv.

I 1837 giftede Aagaard sig med kusinen Rasmine. Kort tid efter brylluppet købte han den gamle borgmestergård på Rendebanen, hvor han og Rasmine sammen fik tre børn; Thora, Børge og Frederikke. Her ernærede han sig som maler indtil 1857, hvor man i Kolding Avis kunne læse, at han havde indrettet byens første fotografiske atelier i sin ejendom på Rendebanen. Hermed blev P. Aagaard Koldings første fastboende fotograf.

Det er uvist, hvor Aagaard lærte fotografhåndværket, eller af hvem. Måske har han lært noget af tidens omrejsende fotografer. I juni 1850 fremgik det af Kolding Avis, at en fotograf optog daguerreotypier i Aagaards have, hvor han også tilbød “grundig undervisning i at daguerreotypere”. Så her har Aagaard i hvert fald set et fotoapparat, og måske også fået undervisning i et bruge det. Om det er i denne forbindelse, Aagaard kastede sin interesse på fotokunsten, ved vi dog endnu ikke. I 1857 annoncerede han imidlertid med eget atelier, og han har på dette tidspunkt fuldt ud behersket kollodiumteknikken, som var den nye fotografiske glasplade-teknik, der blev opfundet i 1851.

Sikkert er dog, at han mellem 1857 og 1880 tog billeder af et bredt udsnit af befolkningen i Kolding og omegn. På negativerne påklistrede han et mærkat med den fotograferedes navn og adresse. En stor del af denne samling befinder sig på Kolding Stadsarkiv, hvor der er oprettet et særskilt projekt omkring denne samling http://www.aagaardsbilleder.dk.

Fra 1870 bestyrede sønnen, Børge, gården, hvor han indrettede materialhandel. P. Aagaard var dog fortsat aktiv indtil 1880, hvor han flyttede til København og bosatte sig. Her forblev han indtil sin død 1899 -92 år gammel.

Litteratur og kilder

  • Se også Aagaards billeder - om Aagaards billedesamling
  • Inge Ladegaard: Fotografer i Kolding I-II i Koldingbogen 1987 og 1988.
  • Maria Wehde m. fl. (red.): Aagaards fotografiske Atelier. 2015.