Dansk Kvindesamfund

Fra KoldingWiki
Version fra 13. sep 2022, 13:17 af WikiSysop (diskussion | bidrag) WikiSysop (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Kursus i sundhedslære og forbinding hos Dansk Kvindesamfund i Kolding. I årene omkring 1915 rettede mange af kvindesagens forkæmpere opmærksomheden mod den huslige bevægelse.. Det gjalt også i Kolding. I årene fra 1905-1934 deltog 8.000 kvinder i kurser om husholdningsarbejde, kjolesyning og moderkundskab afholdt af Dansk Kvindesamfunds Koldingkreds (Foto: Georg Burcharth)

Dansk Kvindesamfund oprettede en kreds Kolding i 1905, med Helen Clay Pedersen som formand fra 1908.

I 1921 byggede Dansk Kvindesamfund ”Kvindernes bygning” bag ved Kolding Folkebank i Jernbanegade, men den blev i 1960erne overtaget af banken og ombygget.

Både foreningen og huset fungerede som forum for alle kvinder, også arbejderklassens, og her blev b.la. afholdt kurser og foredrag.

I 1921 bestod bestyrelsen af fru Sophie Waldersdorf Andersen, fru Marchall, protokolfører. frøken Anna Busse(se J. Busse), fru Marianne Thomsen? forfatterinde fru Helene Hørlyck, frøken Birgitte Juhl, næstformand. Fru Helen Clay Pedersen, formand. Fru Viuff, fru Marie Skøde Petersen.

Efter Danmarks befrielse i 1954 blev emner såsom 'Opdragelse til Demokrati' og 'Kvinderne og Valget' sat på foredragsprogrammet, hvilket var noget anderledes end de tidligere kurser i kjolesyning osv. Der blev også iværksat en studiekreds i kommunalt kendskab og byrådet blev opfordret til at ansætte en kvindelig 'undersøger' (sagsbehandler) og en kvindelig socialrådgiver til at tage sig af de mange sociale sager som efterfulgte krigen.

Formænd

Henvisninger

  • Forenings arkivalier, Kolding Stadsarkiv, åbner på arkiv.dk
  • Iværksætterne, af Helle Juhl, Kolding Stadsarkiv, 2018
  • 'Dansk Kvindesamfunds Koldingkreds 1905-1970' skrevet af Gunnar Engberg, s. 28-37 i Koldingbogen 1978 og udgivet af Kolding Stadsarkiv.