Anine Lind

Fra KoldingWiki
Version fra 7. sep 2015, 14:59 af Henba (diskussion | bidrag) Henba (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)

Anine Lind (1887-1960) var medlem af Kolding Byråd i 18 år for Socialdemokratiet først i perioden 1937-1943 og igen 1946-1958, hvorefter hun ikke længere kunne søge genvalg, da hun faldt for partiets aldersgrænse på 70 år. Anine Lind havde inden sit politiske virke arbejdet som hushjælp, indtil hun som 20-årig blev hjemmegående husmoder, da hun blev gift og fik barn med murer N. P. Lind.

Anine Lind beskæftigede sig i løbet af sin tid i Kolding Byråd med en bred vifte af politikområder. Hun sad i alle sine år i byrådet i Socialudvalget, Børneværnsudvalget og Skoleudvalget. Endvidere havde hun sæde i bl.a. Skolekommissionen, Udvalget for Folkekøkkener, Udvalget for Husmoderferier og Legatudvalget. Anine Lind sad desuden i Vejle Amts Skoleråd og bestyrelserne for børnehjemmet i Kolding og fritidshjemmet i Vifdam. Endelig var hun i en periode tilsynsførende for hjem med plejebørn i Kolding-området.

Da Anine Lind blev valgt ind i Kolding Byråd i 1937, var hun ikke ukendt med politik. I 1929 var hun blevet valgt ind i den socialdemokratiske partibestyrelse i Kolding og i Vælgerrådet. I 1931 var hun blevet valgt til sekretær for partibestyrelsen, en post, hun bestred indtil januar 1937. Hun var herefter suppleant.

Interessen for børn og deres levevilkår havde Anine Lind vist før hun blev valgt ind i Kolding Byråd. I 1933 blev der under Socialudvalget oprettet et Børneværnsudvalg. Til dette udvalg kunne fire ikke-byrådspolitikere vælges. En af disse blev Anine Lind. Også kvindespørgsmålet lå Anine Lind meget på sinde. I 1935 var hun med til at oprette Socialdemokratiets Kvindeudvalg i Kolding, som hun var formand for indtil 1950. Hun var også med til at oprette Husligt Forbunds lokale afdeling i 1935.


Litteratur og kilder

  • Kvindelige lokalpolitikere i Kolding 1909-2005, skrevet af historiestuderende ved Syddansk Universitet, Kolding. Redigeret af Mogens R. Nissen. Udgivet som webpublikation af Kolding Stadsarkiv, 2009 på http://www.koldingstadsarkiv.dk.