Alba Christensen-Dalsgaard

Fra KoldingWiki
Alba Christensen-Dalsgaard, lærerinde og første kvindelige byrådsmedlem i Kolding 1909-1911. Hun blev valgt ind for Venstre. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Alba Christensen-Dalsgaard f. Burcharth (1878-1950) kvindeligbyrådspolitiker 1909-11 for Venstre, lærer ved Kolding Realskole.

Livshistorie

Alba Christensen-Dalsgaard var den første kvinde, der blev valgt ind i Kolding Byråd, hvilket skete ved kommunevalget 1909, hvor hun blev valgt for Venstre. I 1911 måtte hun imidlertid træde ud af byrådet, da hendes familie flyttede til Harte-Bramdrup Sognekommune.

Alba Christensen-Dalsgaard var opstillet som nummer tre på Venstres liste ved valget i 1909, hvor vælgerne kun kunne stemme på partilister, og da det dermed var de kandidater, der stod øverst på listen, som blev valgt ind, var hendes valg, på trods af tilbagegang ved valget fra ti til seks mandater for Venstre, aldrig i fare.

Alba Christensen-Dalsgaard beskæftigede sig i løbet af sin korte tid i Kolding Byråd med en lang række forskellige politikområder. Hun sad i Udvalget for Populære Foredrag, Legatudvalget, Forskønnelsesudvalget og Fattigudvalget.

At Alba Christensen-Dalsgaard skulle blive valgt ind i Kolding Byråd for Venstre lå ikke lige i kortene. Hun var datter af A.D. Burcharth, Koldings kendte malermester og fabrikant, og tilhørte dermed byens bedre borgerskab. Men som 20-årig blev hun gift med Egeris Christensen-Dalsgaard, der var bondesøn fra Silkeborg-egnen, glødende venstremand og brændende tilhænger af højskolebevægelsens undervisningsfilosofi. Dette ægteskab kom til at præge Alba Christensen-Dalsgaard resten af hendes liv – også politisk.

Egeris Christensen-Dalsgaard overtog i 1890 Kolding Realskole. En skole, der lige siden har været drevet af familien Christensen-Dalsgaard. Efter deres bryllup i 1899 blev Alba Christensen-Dalsgaard et vigtigt omdrejningspunkt på skolen. Selvom hun kun havde en præliminæreksamen – forløberen til realeksamen – og altså ikke var læreruddannet, fungerede hun som sådan på skolen. Skolen blev i øvrigt af Alba Christensen-Dalsgaard betegnet som en “venstreskole”, og det var ifølge hende hendes mands fortjeneste. Men hun bakkede fuldt op bag de principper, der lå bag skolen.

Litteratur og kilder

  • Kvindelige lokalpolitikere i Kolding 1909-2005, skrevet af historiestuderende ved Syddansk Universitet, Kolding. Redigeret af Mogens R. Nissen. Udgivet som webpublikation af Kolding Stadsarkiv, 2009 på http://www.koldingstadsarkiv.dk.