Strygejernet

Fra KoldingWiki

Skift til: Navigation, Søgning

Skråt over for Dyringhus, Søndergade 32 på hjørnet af Søndergade og Sydbanegade lå indtil december 1974 en bygning, der ligesom Dyringhus var opført i 1907 med navnet Akselhus, i daglig tale blot Strygejernet og kendetegnet ved en orientalsk/tyrkisk udseende kuppel. Huset havde facade til både Dalbygade, Haderslevvej og Sydbanegade.

Akselhus var opkaldt efter bygherren Theodor Skjøde Knudsens søn, Aksel, der senere gjorde karriere i Kolding Folkebank. Huset er tegnet af arkitekt Frits Jensen. Theodor Skjøde Knudsen var cykelhandler og åbnede butik i stueetagen, hvor man kunne købe cykler, barnevogne og mindre landbrugsmaskiner. Senere var der en forretning med pladespillere, så en blomsterforretning og senest isenkræmmer Frede Madsen.

I begyndelsen af 1970erne stod det klart, at bygningen, sit flotte udseende til trods, var i vejen for trafikken. Det blev derfor besluttet at fjerne Akselhus og de andre bygninger i Strygejernet i 1974, og vejkrydset Haderslevvej/Sydbanegade fylder hele området ud.


Litteratur og kilder

  • Saglig samling, 46.4. Sydbanegade, Haderslevvej, Søndergade.