Kæmpetårnet på Koldinghus

Fra KoldingWiki

I 1598 lod Christian 4. Kæmpetårnet på Koldinghus opføre. Bygmester var Hercules van Oberberg. På toppens fire hjørner anbragtes statuer af kæmper fra antikken. Hannibal og Hector stod på de sydvendte hjørner og bar henholdsvis Slesvigs to løver og rigsvåbnets tre danske løver og ni hjerter. I nordøst stod Scipio med norske løve og i nordvest Herkules med Sveriges (også Den Nordiske Unions våben) de tre kroner. Med unionsvåbenet hævdede Christian 4. overhøjheden over Sverige. Da tårnet blev bygget var det hvidt ligesom resten af slottet, og kæmperne og deres sokler prydet af forgyldning og strålende farver. Selve kæmperne blev formentligt lavet af billedskærer Claus Lauridsen i Kolding.

Hannibal var hærfører for Karthago og tæt på at besejre Rom. Scipio var den romerske hærfører, der besejrede Hannibal. Hector var trojansk hærfører og kongesøn kendt fra Iliaden. Herkules er det romerske navn for Herakles, som var en græsk halvgud, kendt for b.la. sin fysiske styrke og heltegerninger.

Da Koldinghus brændte i 1808 styrtede to af kæmperne ned sammen med den sydlige halvdel af tårnet. Både Hannibal og Hector blev knust og rester af dem kendes ikke. I 1854 styrtede Scipio ned under et stormvejr. Statuen blev opstillet midt i Slotsgården og blev yderligere ødelagt i 1864 under en væddeløbskørsel mellem preussiske og østrigske kanonforspand. Scipios hoved er i dag udstillet i Museet på Koldinghus.

Hercules, der blev stående, blev taget ned under genopbygningen af kæmpetårnet i 1930erne og senere genanbragt på sin post. I tårnets top er nedlagt våbenplader, der viser de 4 våbenskjolde.


Litteratur og kilder

  • Vivi Jensen og Poul Dedenroth-Schou: Koldinghus, 2004.
  • Otto Norn: To grænseslotte,1986.
  • Kolding Stadsarkiv: Saglig Samling 46.4 Koldinghus.