Ida Jørgensen

Fra KoldingWiki

Skift til: Navigation, Søgning

Ida Jørgensen

Født: 1910

Død: 1994

Ægtefælle: Søren M. Sørensen

Erhverv: Sundhedsplejerske og lokalpolitiker

Ida Jørgensen (1910-1994) var den første skolesundhedsplejerske i Kolding. Hun var byrådsmedlem for Det Radikale Venstre fra 1954 til 1962 og derefter fast tilhører ved byrådsmøderne til sidst i 1980erne. Man så hende ofte i bybilledet, når hun energisk cyklede gennem byen til sine mange gøremål.

Livshistorie

Sygeplejerske Ida Jørgensen, der var født i 1910, kom fra Sydsjælland, og blev den 1. september 1942 ansat som skolesundhedsplejerske ved Kolding Kommunale Skolevæsen. Indtil 1947 var hun den eneste skolesundhedsplejerske, og hendes arbejde var især - ud over at veje og måle børnene - at bekæmpe deres hoved- og kropslus og prøve dem med tuberkulin-plastre for tuberkulose. 1948-1954 var Ida Jørgensen formand for Dansk Kvindesamfund i Kolding.

Ida Jørgensen var fra 1946 medlem af bestyrelsen i Det Radikale Venstre i Kolding og blev gift med den noget ældre redaktør af den lokale radikale avis Venstrebladet for det sydlige Jylland, Søren M. Sørensen. Han havde været avisens redaktør siden 1926. Han var også skrivende medarbejder, bl.a. ved byrådsmøderne og havde derfor en meget stor viden om byen og egnen, som kom Ida Jørgensen til gode, da hun i 1954 stillede op til Kolding Byråd for Det Radikale Venstre.

Det lykkedes Ida Jørgensen at vinde et radikalt byrådsmandat ved valget i marts 1954, og hun blev tungen på vægtskålen, da Socialdemokraterne havde fået 10 mandater og Venstre og Konservative tilsammen også 10 ud af Byrådets 21 pladser. Trods pres fra begge sider ville Ida Jørgensen ikke vælge side, og det blev derfor nødvendigt at trække lod om borgmesterposten – en lodtrækning, som den konservative Peter Beirholm vandt over socialdemokraten Søren M. Jensen.

I Byrådet interesserede Ida Jørgensen sig især for børn og unges vilkår, hun ønskede rådgivningsklinikker for børn, flere børnehavepladser og oprettelse af børnehaveklasser. En af hendes tillidsposter i Byrådet var at være formand for Ungdomsnævnet. Hun var byrådsmedlem i to perioder, men opnåede ikke genvalg i 1962. Ida Jørgensen stillede også op som folketingskandidat i Svendborgkredsen ved folketingsvalget i 1960 uden at opnå valg. Hun var medlem af bestyrelsen for Det Radikale Venstre frem til 1987 og blev udnævnt til æresmedlem i 1988.

Litteratur og kilder

  • K.E. Reddersen: Op mod en hundredårsdag. Historien om Det Radikale Venstre i Kolding. 2002.
  • Kvindelige lokalpolitikere i Kolding 1909-2005, skrevet af historiestuderende ved Syddansk Universitet, Kolding. Redigeret af Mogens R. Nissen. Udgivet som webpublikation af Kolding Stadsarkiv, 2009 på [www.koldingstadsarkiv.dk].