Bagermester Klaaborgs væddemål med 3 arbejdsløse bagere

Fra KoldingWiki

Skift til: Navigation, Søgning
August Kraft (tv) og Henry Rosendahl Hansen, 1938. Kolding Stadsarkiv, Fotograf N. N.

Den 19. juni 1938 begav 3 arbejdsløse Koldingbagere sig af sted fra Marielund i Kolding med et 3-meters franskbrød på en trækvogn for at gøre reklame for et større brødforbrug. Kort forinden havde været afholdt en stor konditorudstilling i byen med samme formål.


De tre bagersvende var August Kraft, Villy Petersen og Henry Rosendahl Hansen, De havde indgået et væddemål med bagermester Klaaborg i Østergade om at gå turen Kolding-Bellahøj-Göteborg-Stockholm-Oslo-Frederikshavn-Kolding på 2 måneder. De blev dog afvist ved ankomsten til Sverige og gennemførte i stedet væddemålets 2000 km på danske landeveje.


Bagermester Klaaborg måtte undervejs levere 3 ekstra franskbrød pga. tilskuernes og nogle køers store appetit og nysgerrighed. Brødet blev bagt omkring en lang rundstav. Vognen var leveret af mejeriejer Bech, Bymejeriet, og fikset op af bagerne. De optrådte ved afrejsen og ved præsentationer i flot, hvidt konditortøj, der efterhånden stod i kontrast til deres rugbrøds-farvede kulør. På turen besøgte de bl.a. den store udstilling på "Bellahøj". Villy Petersen afbrød turen, da han fik arbejde.


Onsdag aften 10. august omkring kl. 7 vendte de tilbage til Østergade, hvor Klaaborg afleverede præmien, 500 kr. (Kolding Stadsarkiv)


Litteratur og kilder

  • Kolding Folkeblad 15.6 og 11.8.1938.
  • Kolding Stadsarkiv: A7062 H. Rosendahl Hansens privatarkiv (udklip fra turen). Samtale med P.D. Klaaborg 17.9.2006.